Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Keniaanse bloemenindustrie wil verbreden in assortiment en afzet

Tholen - Volgens Jane Ngige, voorzitter van de Kenya Flower Counsil, is 60 procent van het areaal in Kenia rozen. Dat zou je niet zeggen als je op de IFTEX, de grootste bloemenbeurs van Afrika, rondloopt. Daar zie je praktisch alleen maar rozen, met heel sporadisch wat gips, alstroemeria of iets anders. Het verbreden van het assortiment - dat volgens velen niet voor 60, maar zeker 80 procent uit rozen bestaat - ziet Jane dan ook als de grootste uitdaging voor de Keniaanse bloemenindustrie.

Deze 'challenge' sprak zij uit op de opening van de IFTEX, bij de opening van de beurs in Nairobi. Een aldaar veel geventileerde, tweede grote uitdaging van het bloemenvak is het vinden van nieuwe afzetmarkten. De wereld is groter dan de EU, weten de kwekers inmiddels, maar het bereiken van die Chinees, Indiër of Rus is nog lang geen vanzelfsprekendheid. De mogelijkheden zijn er zeker: niet alleen zijn er oceanen aan consumenten aan te boren, ook is men in post harvest treatment professioneel genoeg en is het transport-technisch gezien allemaal mogelijk (maar niet eenvoudig). Bovendien gaan de klimatologische voordelen van de teelt in Kenia niet alleen op in vergelijking met Nederland, maar even zo goed met bijna de hele rest van de wereld.

De grootste kwekers, alle veredelaars en een paar handen vol toeleveranciers zijn present op de IFTEX, een beurs die nu aan zijn zesde editie bezig is. Hoewel deze elk jaar groter wordt en ook meer bezoekers trekt, blijft het moeilijk kopers van ver warm te maken voor een bezoek. De Nederlanders zijn er uiteraard, maar bijvoorbeeld Aziaten of Amerikanen zijn dun gezaaid. Indiërs zijn er daarentegen veel, maar dat zijn weer meest mensen uit Kenia zelf. Kenia kent een grote Indische minderheid, zo'n 1 miljoen en in de sierteelt zijn zij zelfs de baas: naar verluid is meer dan de helft van alle kwekerijen in handen van Indiërs.

Op later moment volgt op deze plaats een uitgebreide fotoreportage. Hieronder vast een korte impressie.


Konst Alstroemeria, Tjerk Vening en Roderico Rolon. Een van de weinige niet-rozen veredelaars op de beurs.


Bercomex, Sandra Meissen en Johan Blom. Echt grote bloemverwerkingslijnen als een Furura, die draaien nog nergens in Kenia. Maar met nadruk op nog: een overtuiging dat meer en meer techniek zijn intrede zal doen ook hier in Kenia, leeft zeker niet alleen bij Bercomex.


MeeGa Substrates, Enos Odula en Peter Zethof. Het bedrijf is ook al sinds mensenheugenis in Kenia actief.


Jamafa en Liquidseal hebben enige tijd geleden een samenwerking gelanceerd, waarbij op de verwerkingsmachine van de een een spraymodule van de ander geplaatst wordt. Vlnr Ernst v/d Berg, Cees v/d Hoven, Jeroen Falke en Karel van Hattem


Caroline Ngala en Irene Nyanchama, beiden van FloraHolland Kenia.


Broekhof, vertegenwoordigd door Matthijs den Dulp en Alexia Odondo van Broekhof Kenia, en Patrick v/d Zwaan, werkzaam voor de Nederlandse tak van het bedrijf.