Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ronald Roest

Van primula naar lupine naar lavendel naar pompoenen

OZ Planten bracht een bezoekje aan de kwekerij van Ronald Roest in Vierpolders, Zeeland. Elk seizoen heeft hij een ander aanbod, dus elk seizoen is uniek met eigen producten en bijbehorende werkzaamheden. Niets voor niets is ‘Colour your season’ hun slogan. De exporteur heeft de kweker uitgeroepen tot 'Kweker van de maand'.

De kwekerij, die een areaal van 12 ha beslaat, is een echt familiebedrijf, die nu geleid wordt door de derde generatie Roest. Het bedrijf is als gemengd bedrijf begonnen met vee en akkerbouw. Vanaf midden jaren ’80 is ook begonnen met planten als snijheester en bolchrysanten (Roest was één van de eersten die hier mee begon). De focus lag vanaf de jaren ‘90 alleen nog maar op de kweek van planten, dit werd steeds meer uitgebreid. In 2006 is er een verbreding van soorten geweest.



Vanaf maart start Ronald Roest met de kweek van Primula en Akelei, dit wordt al snel gevolgd door Lupine, Delphinium en Salvia. Sinds een aantal maanden is de kwekerij ook aangesloten bij telersvereniging Addenda, waarvoor Roest Hebe kweekt.

Lupines zijn van alle gekweekte planten het meest gekweekte soort. Lupines worden net als de meeste andere producten van zaad gekweekt, de overige planten worden vanaf stekgoed in de kas opgekweekt. Het zaaigoed wordt in vier etappes opgekweekt in augustus, september, oktober en ook één partij in maart. Gedeeltelijk buiten, en gedeeltelijk in de kas. In de winter worden de planten geknipt zodat ze later goed kunnen groeien. Met de groei kunnen ze naar buiten, de kweker geeft de planten veel ruimte, zodat ze een mooie dikke plant krijgen. Vanaf begin mei is Lupine in 3 potmaten beschikbaar.



In de zomer wordt de productie van Hebe aangevuld met Echinacea en Lavendel. Vanaf begin september opent Roest zich haar eigen streekwinkel met ruim 120 soorten pompoenen en pompoenlekkernijen uit eigen keuken. Gedurende het pompoenseizoen worden er verschillende activiteiten georganiseerd, zoals de pompoenfair in het eerste weekend van september. Daar komen 5.000 tot 6.000 mensen op af, met verkoop van maar liefst 120 pompoensoorten en een streekmarkt van ongeveer 60 kraampjes. Het pompoenseizoen loopt door tot Halloween, op 31 oktober.

Half oktober maait de kweker forsythia welke vanaf de kerst leverbaar zijn. Tot nu toe alleen in potmaat 19 en potmaat 23 gekweekt maar komend jaar is deze ook beschikbaar in sierpot 26.



Een leuk feitje is dat de kweker wilgen kweekt voor diergaarde Blijdorp, elke week komt er een busje vanuit de dierentuin naar de kwekerij om takken op te halen. De giraffen, olifanten, neushoorns, kamelen en de beroemde gorilla Bokito genieten volop van de takken.

bron: OZ Export

Kwekerij Roest
Achterdijk 23
3237 LA Vierpolders
M: 06-51853154
E: info@kwekerijroest.nl
www.kwekerijroest.nl
Publicatiedatum: