Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italiaanse Rosa di Gorizia duurste radicchio ter wereld

Een passie voor het platteland, lokale folklore en een voortdurende drang naar onderzoek zijn samengekomen in één ambitieus project, dat jaar na jaar is gegroeid en uitgemond is in het ontstaan van Azienda Agricola Lucia. "Voor ons is tuinbouw geen werk maar een missie. We zijn er trots op om dit Slow Food bedrijf te runnen."


Op de foto: Andrea Gattesco, manager externe relaties voor de Rosa di Gorizia telersvereniging

"In de loop der jaren is Azienda Agricola Lucia er in geslaagd te innoveren en een algemeen commercieel en productiebeleid te implementeren. Hierdoor heeft het zich ontwikkeld tot een herkenningspunt voor Rosa di Gorizia op zowel de Italiaanse als Europese markt," legt eigenaar Andrea Gattersco uit.

Rosa di Gorizia is de duurste radicchio variëteit ter wereld. De groente is aantrekkelijk, zoet en zeldzaam maar bovenal ook duur.

"We telen deze kostbare winterradicchio op een areaal van 10 hectare. De groente, die eruit ziet als een bloem, is een typisch lokaal product dat uitsluitend op het platteland van Gorizia wordt geproduceerd. Al generaties lang bewaren telers het geheim van de productie van dit juweeltje van de Italiaanse biodiversiteit."



Hoewel het unieke uiterlijk van deze groente op zich al bijzonder is, heeft de Gorizia ook een verfijnde knapperigheid wat hem de absolute topper onder de radicchiorassen maakt. Beroemde koks gebruiken het product voor hun gastronomische creaties waardoor de Rosa di Gorizia inmiddels wereldwijd bekend is. 



"Onze technieken, ervaring, passie en streven naar perfectie komen tot uitdrukking in iedere krop. Het zaaien gebeurt van oudsher voor Pasen, waarna we de velden met rust laten."



"Onkruid groeit veel harder dan onze radicchio en neemt zodoende het zonlicht weg. De groei wordt hierdoor vertraagd maar ondertussen kan het wortelgestel tot wel 30 cm diep groeien. Dit houdt eveneens in dat het ras in de zomer geen irrigatie behoeft omdat het zijn voedingstoffen uit de bodem haalt. De groente dankt zijn kenmerkende kleur aan het ijzer dat hij uit de bodem opneemt." 


Op de foto: Rosa di Gorizia veld met vorst

Hoe meer het gewas tijdens de teelt verwaarloosd wordt, hoe beter. De wortels zijn diep en krachtig, waardoor sneeuw en vorst geen schade veroorzaken. Tijdens de oogst is de plant echter zeer kwetsbaar. Als in de zomer alle onkruid gewied wordt, dan kan er tot aan november geoogst worden.



Het bleken verloopt op natuurlijke wijze door de groente in een van het zonlicht afgeschermde omgeving in warme aarde te plaatsen. Op deze manier sterven de dekbladeren af en groeit de Rosa di Gorizia 'bloem' verder. Het productieproces eindigt met een laatste schoonmaakbeurt waarbij 80% van de bladeren worden verwijderd.



De groente wordt vervolgens met de hand gesorteerd en alleen de exemplaren die eruit zien als rode rozen worden geselecteerd.



Naast het verse product dat in de winter vermarkt wordt, heeft Agricola Lucia ook een biologische Rosa di Gorizia extra-virgine olijfolie ontwikkeld die met uitsluitend Italiaanse ingrediënten van de beste kwaliteit bereid wordt. De olie combineert perfect met kaas- en vleesgerechten.


 

"Onze handelspartners zijn nichemarkten in China, de Verenigde Arabische Emiraten, Duitsland, Oostenrijk en Rusland, waar men zich dit luxe product kan veroorloven."



"Onze ambitie om smaak en knapperigheid samen te brengen, komt tot uitdrukking in iedere pot Rosa di Gorizia."



"Door ons werk houden wij de lokale tradities levend. We werken volgens duurzame teeltmethoden. De gehele Rosa di Gorizia productie is vrij van MRL's omdat we de natuur haar gang laten gaan zonder menselijk ingrijpen."

Azienda Agricola Lucia
Via Molin, 17 33057 Palmanova (UD)

Tel.: (+39) 0432 928600
Cell.: (+39) 339 3506679
Email: info@aziendaagricolalucia.it
Web. www.aziendaagricolalucia.it
Publicatiedatum: