Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bert van Tol, Groen Agro Control

“Wij zijn meer dan een laboratorium”

Tholen - Op het gebied van onderzoek en monstername hebben de afgelopen jaren grote veranderingen plaats gevonden. De productschappen die veel onderzoek financierden zijn opgeheven en bij de laboratoria vindt grote consolidatie plaats. Dat vraagt om een reactie.

Telers en handelshuizen schakelen een laboratorium in om te achterhalen hoe hoog bepaalde waardes zijn. Een laboratorium analyseert een monster, maakt vervolgens een rapport en stuurt het naar de opdrachtgever. En dan … dan begint het eigenlijk pas. Dan rijst de vraag: Waarom scoort dit zo hoog of zo laag? En hoe kan ik dit vertalen naar de praktijk? Dit zijn logische gedachten.



Bij Groen Agro Control in Delfgauw zijn ze op dit soort vragen ingesteld. Bert van Tol, directeur-eigenaar: "We zien deze adviezen als service op onze metingen. Daarom hebben we enerzijds adviseurs in dienst. Anderzijds lichten onze laboranten de metingen ook toe. Beiden zijn experts." Verder vertelt hij dat het werk bij Groen Agro Control voor 90% draait om productie, kwaliteit en voedselveiligheid bij de klanten. Met productie wordt bedoeld dat er met behulp van zo min mogelijk hulpstoffen een maximale productie wordt behaald. Er wordt daarbij ook gekeken naar prijs. De truc én voorwaarde is wel dat de kwaliteit behouden blijft. Voedselveiligheid gaat over gewasbeschermingsmiddelen en micro-organismen op de producten.

Met deze focus in het achterhoofd wordt er mee gekeken om verbeterpunten aan te pakken. Een paar voorbeelden:
- Aan teeltbedrijven wordt de optimale hoeveelheid meststoffen geadviseerd en hoe welke maatregelen tegen plagen genomen kunnen worden.
- Aan handelshuizen wordt er geadviseerd over de monitoring van mrl's. Zij leren te communiceren met hun producenten over gewasbescherming. Hiermee wordt een brug geslagen tussen deze twee partijen. Voor handelshuizen die hun producten uit het buitenland ontvangen, is dit zeker van belang. Ieder land kent immers zijn eigen wetgeving.

Naast individuele advisering worden er ook cursussen georganiseerd door Groen Agro Control. Inmiddels heeft een groot aantal deelnemers de cursus 'Masterclass Residuen' gevolgd. Aanvankelijk werd deze cursus opgezet voor kwaliteitsfunctionarissen van de handelshuizen. In de praktijk blijft het daar niet bij. Telers volgen de cursus ook. Ze zien er het belang van in. Inmiddels worden er nu ook cursussen voor Microbiologie, Bemesting en Hygiëne voor zaadproductie en teelt opgezet.

In de groenten- en fruitsector zijn deze items natuurlijk al lang aan de orde van de dag. Het valt op dat bij de sierteeltsector dit onderwerp meer en meer aandacht vraagt én verdient. En dat merken ze bij Groen Agro Control.

Groen Agro Control heeft de wind in de zeilen. Er wordt weer bijgebouwd. Bert: "Om snel en goed te kunnen blijven reageren, moeten we daar op anticiperen. Wij investeren nu dus in ruimte én in mensen." Inmiddels is het personeelsbestand uitgegroeid tot 90. En er zijn agenten gestart in Engeland, Peru, Ecuador, Bolivia, Guatemala, Mexico, Ghana, Kenia, Vietnam.

Voor meer informatie:
Groen Agro Control
tel (015) 257 25 11
www.agrocontrol.nl
info@agrocontrol.nl

Ines van Marrewijk - glastuinbouw
i.vanmarrewijk@agrocontrol.nl
Michel Witmer - handel en levensmiddelen
m.witmer@agrocontrol.nl
Han van der Put - internationaal
h.vanderput@agrocontrol.nl
Joke de Geus - open teelt
j.degeus@agrocontrol.nl
André van der Wurff -projecten
a.vanderwurff@agrocontrol.nl

Publicatiedatum: