Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Walter Buth veertig jaar bij Maurice Kassenbouw

Tholen - Vandaag is Walter Buth maar liefst veertig jaar aan de slag bij Maurice Kassenbouw. Hij heeft de tuinbouw in die jaren flink zien veranderen en vele ups en downs meegemaakt. Een ding is zeker: aan stoppen denkt hij niet. Van Westland naar Limburg
Vier decennia geleden is het alweer dat Walter Buth als twintigjarig broekie aan de slag ging bij kassenbouwer Aad Ammerlaan. Hij groeide op tussen de Westlandse kassen, maar vond het geen probleem om drie jaar later met het bedrijf naar Limburg mee te verhuizen. In 1982 nam hij deel in de zaak. "Ik deed al veel buiten het Westland en ging graag naar Limburg. Je hebt hier meer ruimte en er is minder hectiek in de omgeving. En qua werk maakt het niet uit of het hier of daar is. Tuinders zijn overal hetzelfde: ze willen allemaal zo'n goed mogelijke prestatie wegzetten." En waar er misschien gedacht werd dat de tuinbouw in Zuidoost Nederland achterliep op de Westlandse, kwam Walter er al snel achter dat dit totaal niet het geval was. "Zeker niet. Een bepaalde groep liep zelfs voor. Wat dat betreft ben ik altijd al trots geweest op dit gebied." 

In al die jaren heeft Walter de tuinbouw flink zien veranderen. "Het kleinschalige is eraf gegaan. "Zeker in de groentensector zie je die ontwikkelingen: de verpakkingen, de grootschaligheid en de automatisering krijgen meer en meer weg van een industrie. Tegelijkertijd zie je ook hoe de familiebedrijven zich onderscheiden en hun kansen pakken. De sector is heel divers." 


Met een deel van het Maurice / Ammerlaan team vorig jaar op de Greentech.

Internationalisering
Ook de internationalisering van de tuinbouw is niet aan Maurice Kassenbouw voorbij gegaan. "Al hebben we daar nog niet zo'n heel lange ervaring in. Je ziet dat je in Nederland meer relaties het opgebouwd. Dat ga je in het buitenland ook krijgen. In België zijn we heel actief en dan maak je ook mee dat je als bedrijf twee a drie keer terugkomt bij een kweker." Dat is volgens Walter ook de kracht van het bedrijf: het opbouwen van de relaties met de klanten. En juist dankzij die relaties zijn er inmiddels projecten waar Maurice Kassenbouw voor de zoveelste keer terugkomt. En dat zijn de projecten waar Walter het meest trots op is. "Er zijn bedrijven waar we al zeven of acht tot zelfs tien keer een project aan verkocht hebben. Voor de Tasty Tom group, familie Vereijken bijvoorbeeld, en voor plantenkwekerij WPK, of voor de zaadbedrijven en Wageningen Universiteit. Maar ook voor de komkommerkweker om de hoek! Je moet het elke keer waar maken en als je terug mag komen, weet je dat de klant tevreden is." 


Met Peter Malschaert, bij de presentatie van de ZON-kas 2000

Toch zijn er ook moeilijkere jaren geweest voor het bedrijf. "De sector heeft het niet altijd makkelijk gehad.  Er liggen goede jaren achter ons, maar zeker ook hele trieste. Met de EHEC-crisis, of na de MH-17-ramp bijvoorbeeld. Als de handel plat ligt, merk je dat direct in de keten. Als de kwekers geen opbrengsten hebben, dan vallen de investeringen het jaar erna ook op zijn gat. Je zit allemaal in dezelfde keten. Gelukkig komen er daarna weer goede jaren. Dat zie je in onze branche, maar dat merk je natuurlijk in het hele bedrijfsleven." 

Met 40 jaar op de teller heeft Walter eigenlijk geen idee hoeveel hectares kas hij tot nu toe verkocht heeft. "Zelf kom ik aan zo'n 50 ŕ 60 hectare per jaar, dus reken maar uit", lacht hij. En daar komt wat hem betreft nog lang geen einde aan. "Stoppen? Plannen heb ik nog nooit gedaan en aftellen doe ik zeker niet. Het ligt natuurlijk ook aan je gezondheid, maar in de glassector is meneer Bisschops een bekende. Die heeft tot zijn 75e gewerkt. Dat vind ik een mooi voorbeeld." 


Nog eentje uit de ouwe doos dan. Op een bouwplaats en bij het kantoor.


Feliciteren? Dat kan per e-mail!

Publicatiedatum: 29-3-2017
Auteur: Arlette Sijmonsma
Copyright: www.bpnieuws.nl

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

18-8-2017 Zanger en bloemenhandelaar Jan Leliveld overleden
10-8-2017 Kwong (65), directeur veredeling PanAmerican Seed, overleden
9-8-2017 Joop Zoetemelk opent inspiratietuin op Plantarium
8-8-2017 Carl Stougie 12˝ jaar in dienst bij SchermNed
8-8-2017 Adrie van Houten 50 jaar bij Schreurs Holland
7-8-2017 Dick Oosthoek nieuwe directeur Stichting Groenkeur
18-7-2017 Jan van den Bos overleden
17-7-2017 Hoog bezoek in Wageningen
14-7-2017 Agnes van Ardenne is de (nieuwe) Sjaak
12-7-2017 Geraakt door God
12-7-2017 René de Koning - een pracht collega!
6-7-2017 5 vragen aan Helma van der Louw
6-7-2017 Staatssecretaris Van Dam (EZ) zwaait af
3-7-2017 Micha van Nieuwkerk ziet Abraham
27-6-2017 Piet van der Ende 25 jaar bij Stichting De Zaaier
26-6-2017 Frans Scholten, oud-voorzitter Naktuinbouw, overleden
26-6-2017 Nieuwe gezichten in bestuur VLAM
21-6-2017 75 jaar ervaring bij FloraHolland zwaait af
19-6-2017 Vertrek Hans Korbee bij JBB Pack
24-5-2017 "Topsectorenbeleid blijkt bezuinigingsmaatregel"

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code