Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Artemis over EU-beleid en -wetgeving

Introductie groene gewasbeschermingsmiddelen lastig

Het Nederlandse en EU-beleid wenst dat ‘groene’ gewasbescherming steeds meer de plaats in gaat nemen van de chemische gewasbescherming. Al enige jaren is hierop beleid, maar de wetgeving, de EU-verordening 1107/2009, is te weerbarstig in de uitvoering om daadwerkelijk meer ‘groene’ middelen sneller op de markt kunnen krijgen.

Maar er zijn recent een paar doorbraken, waarbij Artemis een rol heeft gespeeld en die in het belang zijn voor de ‘vergroening’. In Nederland is op 15 maart jl. de Green Deal afgesloten, een traject o.l.v. EZ met sectorpartijen, waaronder Artemis, om gedurende twee en een half jaar nieuwe aanvragen van ‘groene’ gewasbeschermingsmiddelen van melding tot registratie te doorlopen (Lees meer). Dit heeft een zestal registraties en nieuwe ‘groene’ middelen opgeleverd, maar belangrijker zijn het leertraject en de aanbevelingen, die voor Artemis van belang zijn. Onderschreven werd dat het traject toegankelijker moet worden voor de aanvragers, omdat het vooral voor de nieuwe ‘groene’ spelers te ingewikkeld is. Het CTGB heeft dit al in gang gezegd door de oprichting van een ‘Green Team met een coördinator groene middelen. Verder gaat bekeken worden of het hele traject van aanvraag tot registratie niet goedkoper en korter kan. Het is positief dat besloten is dat de goede samenwerking van alle partijen wordt voortgezet in Green Deal II om de aanbevelingen verder vorm te geven. Binnen het wettelijk kader van 1107/2009 worden zo alle mogelijkheden opgezocht en gebruikt om de transitie naar ‘groen’ middelen te stimuleren.

Binnen de EU heeft op 15 februari jl. het Europese Parlement een voorstel tot wetswijziging van 1107/2009 voorgesteld (link), die een versnelling van de toelating van laag risico stoffen mogelijk moet maken. Het is nu aan de Commissie (DG Sante) de motie tot uitvoering te brengen. Belangrijke punten in de motie zijn de genoemde datum, d.w.z. dat de wetswijziging voor december 2018 moet plaatsvinden. Hiermee valt dit besluit buiten de REFIT van de gehele 1107/2009 die naar het zich laat aanzien nog menig jaar op zich zal laten wachten. De Europese koepelorganisatie van Artemis, IBMA, heeft ruim twee jaar hard gewerkt in Brussel om dit voor elkaar te krijgen. De wetswijziging zou betekenen dat de laag risico, dus ‘groene’ stoffen een voorlopige toelating zouden krijgen hetgeen een behoorlijk versnelling voor groene middelen richting markt zal opleveren. Dit is vooral voor Nederland van groot belang, omdat het nieuwe wettelijke kader de voornemens voor de Nederlandse Green Deal II een extra ambitie kan geven. Hierdoor zullen de ‘groene’ producten van de Artemis-leden de kans krijgen om sneller beschikbaar te komen voor de boer en teler , waarmee daadwerkelijk een belangrijke stap naar vergroening van de gewasbescherming wordt gezet.


Artemis is de Nederlandse vereniging van producenten en distributeurs van biologische gewasbeschermingsproducten, die behoren tot de ‘groene’ gewasbeschermingsmiddelen.

Publicatiedatum: