Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Etiketten-Becker brengt nieuwe ecologische producten op de markt

Steenpapier als alternatief voor plastic?

Een etiket gemaakt van steen? Het kan. De papieren producten van Etiketten-Becker bestaan voor 80 procent uit kalksteen en voor 20 procent uit gerecycled polyethyleen. Het resultaat is een materiaal met min of meer dezelfde eigenschappen als polypropyleen. Het Duitse bedrijf produceerde dit zogeheten steenpapier al enkele jaren voor een Italiaanse kweker, maar ging er pas vorig jaar mee naar buiten.

Okan Tüysüz, verkoopmanager bij Etiketten-Becker, constateert een verlangen onder ondernemers 'milieuvriendelijk' te zijn. Dat zegt hij op basis van een groeiend aantal aanvragen van Nederlandse en Duitse kwekers, die op zoek zijn naar groene alternatieven. "Dat kan structureel zijn of voor een bepaalde actie, waarvoor milieuvriendelijke labels gewenst zijn. Het steenpapier, dat als vervanger voor polypropyleen kan dienen, spreekt tot de verbeelding."


Tüysüz's collega's Jonns Pfeiffenberger en Fotini Sarakatsionou presenteren het steenpapier op de IPM Essen in Duitsland. Op de beurs, waar het steenpapier voor het eerst aan het grote publiek getoond werd, toonden naar eigen zeggen kwekers van over de hele wereld interesse.

Steenpapier
Het steenpapier van Etiketten-Becker bestaat uit 80 procent kalksteen en 20 procent gerecycled polyethyleen. Deze combinatie is 100% ecologisch en kan voor diverse doeleinden gebruikt worden van posters en flyers tot tasjes, maar wordt in de praktijk voornamelijk gebruikt voor (slurf)etiketten en potcovers. "Het is een vervanger voor polypropyleen, omdat het beter dan papier bestand is tegen water, UV straling en slijtage. Tegelijkertijd kun je er prima op schrijven, zelfs als het nat is."

Productieproces
Het papier kan geproduceerd worden in diktes van tussen de 100 en 400 micron (miljoenste meter). Volgens Tüysüz is niet alleen het product zelf milieuvriendelijker, maar geldt dat ook voor het productieproces zelf. "De hele productie verloopt volgens het 'cradle to cradle principe' (i.e.: afval bestaat niet). En in tegenstelling tot de productie van gewoon papier is er voor het vervaardigen van steenpapier geen water, cellulose, zuren of bleek nodig. En geen cellulose betekent dat er geen bomen gekapt hoeven te worden. Daarbij komt nog dat er bij het maken van steenpapier ongeveer twee derde minder CO2 vrijkomt dan bij de productie van normaal papier." 

Wat kost het?
"Logischerwijs zijn de prijzen voor een etiket van steenpapier hoger dan van een polypropyleen etiket, maar als je kiest voor een iets dunner etiket, zijn de prijzen vrijwel gelijk. Een etiket van steenpapier met een dikte van 300 micron ziet er ongeveer uit als een PP etiket van 350 micron en de prijs is ook ongeveer gelijk. Daarbij komt dat de prijs nu nog hoog is omdat de productievolumes laag zijn. Als de hoeveelheden toenemen - en dat verwachten we - zal de kostprijs afnemen en dat betekent dat de prijzen aantrekkelijker worden voor onze klanten."

Voor meer informatie:
Etiketten -Becker OHG
Okan Tüysüz
Email: okant@etikettenbecker.com
www.etikettenbecker.com

Publicatiedatum: