Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Illumicent over LED modules bij tulpenkweker Niels Kreuk

Dynamische belichting tilt meerlagenteelt tulp naar hoger plan

Tholen - Meerlagenteelt in tulpen is al enige jaren aan een opmars bezig. Dat biedt eenvoudig voorstelbare voordelen als minder oppervlak en energiebesparing, maar zorgt ook voor nieuwe uitdagingen. Het zoeken naar de juiste belichting is een van de voornaamste.

Dat was ook het uitgangspunt van een onlangs afgerond 2-jarig onderzoek van Plant Lighting en Proeftuin Zwaagdijk. Op basis van de resultaten uit het eerste onderzoeksjaar installeerde Illumicent in oktober 2016 een dynamische groeibelichting in de middelste van de drielagenteelt bij tulpenkweker Niels Kreuk. “En met succes”, vertelt Niels. “De kwaliteit is dit seizoen prima.”



Voorkomen van bladkiep
Voornaamste insteek van het onderzoek was het bekijken hoe stuurlicht zou kunnen bijdragen aan het voorkomen van bladkiep. Dit fenomeen is het gevolg van calciumtekort. Calcium zorgt voor celspanning en is dat onvoldoende aanwezig, dan gaan cellen ‘lekken’ en zijn tulpen onverkoopbaar. Tulpen die gebroeid worden op water lijken hier gevoeliger voor te zijn dan tulpen op potgrond, maar ook licht heeft invloed. Onder daglicht in voorjaars-omstandigheden doet bladkiep zich minder vaak voor. Nu blijkt dat zowel de lichtintensiteit als de lichtsamenstelling en de daglengte van invloed zijn op de calciumopname – en dus komt dynamische belichting om de hoek kijken.

Slimme belichting
Illumicent is gespecialiseerd in klantgerichte LED belichting voor de glastuinbouw. Behalve Niels is ook het bedrijf dat het onderzoek mee financierde goed te spreken over de resultaten tot nog toe. Michel van Og: "Met de dynamische LED modules van Illumicent is het mogelijk om zowel het spectrum als de lichtintensiteit aan te passen via software. Dit biedt tulpenkwekers de mogelijkheid om het belichtingssysteem af te stemmen op de gewenste groei eigenschappen van de verschillende tulpensoorten. Daarnaast past Illumicent specifieke optieken toe waarmee een hoge lichtverdeling wordt gerealiseerd wat resulteert in minder lichtlijnen per oppervlak."



Sturen op bladspreiding

Al eerder bleek dat met een lage intensiteit van het juiste lichtspectrum op een goede bladspreiding gestuurd kan worden. Bij Niels, waar al sinds 2012 geteeld wordt op drie lagen, waren de onderste twee lagen voorzien van ‘gewone’ LED modules. “Prima, die kunnen aan- of uit en that’s it. Met de modules van Illumicent kun je alle kanten op. Niet dat we nu alles weten: zo presteren lang niet alle cultivars evengoed onder een specifiek lichtrecept. Maar we zitten op de goede weg.”
Naast Niels Kreuk deed nog een zestal andere tulpenbroeiers mee aan het onderzoek. De installatie zoals die hangt bij Niels is echter de allereerste overeenkomstig de resultaten van het rapport.

Voor meer informatie:
Illumicent
Michel van Og
Minervum 7071
4817 ZK
T: +31 (0)76 5621998
M: +31 (0)6 27008220
E: michel.vanog@illumicent.com
www.illumicent.com


Niels Kreuk BV
Kadijkweg 19
1619 PJ Andijk
T: 0228-593652
F: 0228-591048
E: info@nielskreuk.nl
www.nielskreuk.nl