Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan Huitema over Europees toelatingenbeleid gewasbeschermingsmiddelen

"Niet ingeven op vertrouwen in wetenschap"

In reactie op de Europese toelating van glyfosaat breekt Europarlementariër voor de VVD Jan Huitema een lans voor het gezond verstand. Het gewasbeschermingsmiddel bleek lang wel/niet kankerverwekkend, iets dat minder leek af te hangen van de chemische samenstelling dan van de politieke agenda/overtuiging.



Huitema: "Sommige besluiten in Europa kosten veel tijd en moeite. Neem de toelating van gewasbeschermingsmiddelen. In de EU bestaat daarvoor een speciaal besluitvormingsproces dat ervoor zorgt dat alle bewijzen worden meegewogen en iedereen gehoord. Zo ook voor glyfosaat. Dit is één van de meest gebruikte onkruidverdelgers in de wereld. Door de wetenschappelijke autoriteiten van de Europese Unie is hier zorgvuldig naar gekeken. Ze concludeerden dat glyfosaat niet kankerverwekkend is. De politiek had echter de discussie volledig gekaapt.

Het Europees Parlement nam vorig jaar namelijk een slag om de arm en pleitte voor een korte toelating. Daar was ik fel op tegen, wetenschap moet leidend zijn in dit soort discussies! Er werd besloten te wachten op een nog een andere studie: die van het Europees Chemicaliën Agentschap. Zij kwamen deze week met resultaten: op basis van de huidige wetenschappelijke kennis wordt geconcludeerd dat glyfosaat niet kankerverwekkend is en geen erfelijke eigenschappen verandert of effecten heeft op de vruchtbaarheid. Een duidelijk advies. Hiermee zouden de laatste twijfels opgeruimd moeten zijn.

Het is goed om te kijken naar alternatieven en manieren om minder gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken, zoals precisielandbouw. Maar het volledig bannen van glyfosaat is volstrekte onzin. Ik vind dat we niet mogen ingeven op ons vertrouwen in de wetenschap. Daartegen blijf ik mij verzetten, een kwestie van gezond verstand."

bon: Facebookpagina Jan Huitema


Publicatiedatum: