Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kou drukt rozenproductie Kenia

"Hopelijk zijn de rozen ready met Women's Day", verzucht Sachin Appachu van rozenkwekerij Bliss Flora in Kenia. Al enkele weken op rij is het koud op de hoger gelegen farms in Kenia. Dit zorgt voor vertraging op de lijn en dat is nog zacht uitgedrukt. "We hebben momenteel 20 à 25 procent minder productie. Een geluk bij een ongeluk was de enorme vraag met Valentijn, die de prijzen mooi opdreef. Wat dat betreft hebben we vergelijkbare resultaten gehaald t.o.v. vorig jaar."


Sachin Appachu tussen het gewas.

20 - tot 25% minder productie
In de maanden januari en februari wordt normaal gesproken juist meer productie gedraaid, omdat het klimaat dan nog beter is dan anders. Maar nu dus even niet. "Nog altijd hebben we 's nachts temperaturen net boven nul, terwijl een graad of 8 normaal is. Overdag is het een graad of 20 i.p.v. van 30. Het gevolg is simpel: een vertraagde groei. En de bloemen gaan niet open. Bloemen die we voor de Valentijn hadden willen oogsten, zitten nu nog in de knop. Op 8 maart is het internationale vrouwendag en de hoop is dat deze in elk geval die dag wel halen.

Niet alleen Bliss, maar vanzelfsprekend ook collega kwekers kampen met dezelfde problemen. "We proberen allemaal zoveel mogelijk de warmte vast te houden en de boel zo goed mogelijk dicht te houden."

In de lager gelegen gebieden is het, opvallend genoeg, juist warm. "Het is er 40 graden, juist weer een beetje te warm. Ik weet van een aantal kwekers dat zij juist weer met watertekorten kampen, en in Naivasha, heb ik begrepen, is ook minder productie gehaald omdat de weersomstandigheden te wisselvallig zijn geweest."

Ever Red
Een verband tussen weersomstandigheden en hoge Valentijnsprijzen is aannemelijk. In elk geval heeft dit voor veel kwekers veel goed gemaakt. "Voor ons vielen de gekleurde rozen nog wat tegen, maar de rode variëteiten gingen door het dak. Voor topper Ever Red (van Royal de Ruiter) werd 20 procent meer betaald dan vorig jaar."

Momenteel zijn prijzen op veiling weer genormaliseerd. Voor wat betreft het weer: "We kunnen alleen maar hopen dat het gauw beter wordt".


Voor meer informatie:
Bliss Flora Ltd
Sachin Appachu
Email: sachin@blissflora.co.ke