Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VGB verschuift accent van belangenbehartiging naar samenwerking

De VGB wijzigt haar koers. De VGB is en blijft dé collectieve belangenbehartiger van de Nederlandse groothandel in bloemkwekerijproducten maar er vindt een accentverschuiving plaats. “We groeien toe naar een netwerkorganisatie. Een organisatie die steeds meer de samenwerking opzoekt met ketenpartijen om gezamenlijke doelen te bereiken” meldde interim-voorzitter Lex Ebus tijdens de donderdag (16 februari) gehouden ledenvergadering.
 
“De VGB zet zich in voor het gezamenlijke belang van haar leden. Door specialisering zijn echter steeds meer verschillende typen handelsbedrijven ontstaan, met ieder hun eigen belangen. Het is hierdoor haast onmogelijk geworden om afspraken te maken die voor alle leden bevredigend zijn. Daarnaast was het pakket activiteiten te breed geworden en staat de exploitatie van de VGB onder druk. De koerswijziging bestaat uit drie onderdelen. Een beperkter aantal kerntaken, strategische samenwerkingen en een compactere organisatie. Het bestuur denkt zo beter in te kunnen spelen op de grote veranderingen binnen de sector”, zegt Ebus. “Wij willen bezig zijn met wat ons bindt”.
 
Een beperkter aantal kerntaken
De VGB richt zich voortaan op drie kerntaken. De belangenbehartiging is en blijft de eerste en belangrijkste functie. Deze richt zich alleen op zaken die voor álle handelaren belangrijk zijn, zoals handelsbelemmeringen, cao, duurzaamheid, productkwaliteit, fytosanitaire zaken, promotie en standaardisatie. Zowel richting Nederlandse als Europese overheden en sectororganisaties. Voor de deelbelangen kiest de VGB voor een meer informerende rol. Wat wegvalt, zijn de tariefonderhandelingen met de veiling. De tweede is de antennefunctie, die neerkomt op het signaleren van relevante ontwikkelingen. De derde is de netwerkfunctie, wat betekent dat de VGB actuele onderwerpen en opgedane informatie deelt in de vorm van bijeenkomsten.

Een taak die de VGB afstoot, zijn de projecten. Dit is niet langer mogelijk, omdat de PT-gelden zijn stopgezet.
 
Meer strategische samenwerking
Een voorbeeld van de nieuwe strategische samenwerking is die met LTO Ledenvoordeel. Leden kunnen hierdoor gebruikmaken van meer dan dertig kortingsregelingen en dit aantal wordt nog verder uitgebreid. Vegekom – dat tien regelingen bood – komt hiermee te vervallen.
 
Een compactere organisatie
Het bestuur heeft besloten deze koerswijziging in te zetten met een compactere organisatie van 3,6 fte (was 7,8 fte). Dit gebeurt onder leiding van een nieuwe directeur. Robert Roodenburg heeft per 1 juni a.s. zijn vertrek aangekondigd. Daaromheen gaat de VGB gebruikmaken van een flexibele schil met externe specialisten.

bron: VGB
Publicatiedatum: