Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Peter Klapwijk:

"Gezond water belangrijk voor later"

Afgelopen week was Peter Klapwijk aanwezig bij de gebruikersbijeenkomst van de nieuwe Triton bioreactor van Aqua Terra Nova en Moor Filtertechniek.

"Een interessante ontwikkeling in de markt waarvan ik denk dat hij in de toekomst heel belangrijk gaat worden," zo zegt hij. "Waterkwaliteit, voedingsopname en micro-organismen is een nog onontgonnen gebied, maar wel een heel belangrijke productiefactor."De Triton Bioreactor
"Het Triton filter is een bioreactor die door middel van micro-organismen, die in de reactor gekweekt worden, organische vervuiling uit het water verwijderd. Daarnaast zorgt het filter door een goede zuurstofvoorziening voor een gebalanceerde microflora bij de plantenwortels in het substraat. Watergeefinstallatie, substraat en wortels worden dus niet meer schoon gehouden door chemisch te reinigen, waarbij alle micro biologie om zeep geholpen wordt. Bij Triton gebeurt dit op basis van biologie en evenwicht in het watersysteem. Dat is even schakelen voor een moderne kweker, want we hebben het al zo lang anders geleerd en gedaan, echter de eerste resultaten zijn hoopgevend."

Proefopstellingen in verschillende gewassen
"In 2014 is de eerste proefopstelling getest bij Greenbrothers in de aubergines en dit toch wel heel nieuwe concept bleek te werken! Crazy Roots werden beter beheersbaar en het volgende jaar werd de proef uitgebreid naar een volledige teeltafdeling. Datzelfde jaar werd ook de eerste ervaring met Triton opgedaan op een grote tomatenkwekerij.

"Anno 2017 draaien er verschillende Triton installaties in de gewassen: tomaat 4x, aubergine en phalaenopsis. De resultaten zijn overwegend positief, echter bij alle enthousiaste gebruikers en betrokkenen leeft ook het besef dat er bij het telen op basis van biologisch evenwicht in microflora in het wortelmilieu nog heel veel te leren is."

Gebruikersbijeenkomst om kennis te delen
"Om deze reden namen de bovengenoemde leveranciers het initiatief om een eerste gebruikersbijeenkomst te organiseren. Het doel van deze bijeenkomst was om door het delen van kennis en ervaringen de wondere en (voor de meeste van ons) nieuwe wereld van wortels, microflora en opname van nutriŽnten beter te doorgronden.

"De headlines en bevindingen voor de verschillende gewassen zijn:
  • Aubergine; crazy roots zijn beheersbaar en de meer productie wordt geschat op 5%
  • Tomaat; crazy roots beter in de hand, een betere gewaskwaliteit en er was meer productie, waarvan het lastig vast te stellen is of dit volledig op conto van de Triton komt.
  • Phalaenopsis; organische vervuiling van het water als gevolg van de langere verblijftijd in het watersysteem blijft hier een aandachtspunt. De vervuilingsdruk is hoger, er is wel sprake van verbetering in gewas-, en wortelgroei en kwaliteit."
Vragen voor de toekomst
"Tijdens de discussie met de gebruikersgroep kwam duidelijk naar voren dat kengetallen en referenties op het gebied van waterkwaliteit en ziektedruk gewenst zijn. De agrobacterie is lastig te analyseren en als deze wel aanwezig is zegt dit nog niet alles over de mate van aantasting van crazy roots in het wortelgestel.

"Vragen die uit de discussie naar voren kwamen zijn:
  • Welke analyses zijn relevant voor vaststellen waterkwaliteit en kwaliteit van het wortelmilieu?
  • Welke micro-organismen zijn van belang en welke aantallen moeten hiervan in het water aanwezig zijn?
  • Hoe stel je betrouwbaar betere gewaskwaliteit, betere productkwaliteit en meer productie vast?
In dit kader werd kort verslag gedaan van project Denktank Phalaenopsis waar door regelmatig monsteren van een aantal proefvelden de relatie bodemleven, waterkwaliteit, nutriŽntenopname en gewaskwaliteit onderzocht wordt."

Samen kennis ontwikkelen
"Tijdens de gebruikersbijeenkomst zijn afspraken gemaakt om door regelmatig bij elkaar te komen, data te delen, te analyseren en experts uit te nodigen verder kennis te ontwikkelen op het gebied van voedingsopname en waterkwaliteit.

"Deze aftrap smaakte duidelijk naar meer, er is nog veel te doen en veel te leren. We staan hier aan het begin van een nieuwe ontwikkeling en hier is een andere manier van denken voor nodig. Tijdens de vergadering werd de vergelijking gemaakt met de tuinbouw in de zeventiger jaren. Toen werden schoorvoetend de eerste stappen gezet op het gebied van biologische bestrijding. Er moest anders gedacht gaan worden en er moest nog veel geleerd worden, maar nu veertig jaar later is dit fenomeen niet meer weg te denken. Een mooi vergelijking, met daarbij de wetenschap dat we in de 21ste eeuw leven en dat ontwikkelingen nu harder gaan dan ooit te voren."

Voor meer informatie:
Peter Klapwijk
2Harvest
Galjoen 15
2401 NB Alphen aan den Rijn
peter@2harvest.nl
Tel : +316 50 20 26 52

Publicatiedatum: 6-2-2017

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

15-8-2017 Onderzoek naar grootschalige ondergrondse opslag zoetwater
10-8-2017 Europees project ontwikkelt nutriŽnten en gewasbeschermingsmiddelen
9-8-2017 Nieuwe camera biedt perspectief voor precisielandbouw
7-8-2017 Foto's voortgang bouw DaglichtKas Ter Laak
21-7-2017 Warmtecamera kan helpen ziektes te voorkomen
21-7-2017 Lichtkleur beÔnvloedt ontwikkeling van het gewas
21-7-2017 "In de belichting staat alles op scherp"
20-7-2017 Rick van de Zedde (Wageningen UR) over plant phenotyping: camera's helpen plantveredelaars
20-7-2017 "Falende schakelaar is brandrisico in glastuinbouw"
19-7-2017 "Eerst water, de rest komt later"
18-7-2017 Nieuwe rapportages monitoring energie-innovaties
17-7-2017 "Ook aardwarmte moet veilig gewonnen worden"
14-7-2017 "Wacht niet af, maar start nu klein met IoT"
14-7-2017 Online selectietool voor verwarmingspompen
14-7-2017 Wat is dat nu eigenlijk precies, Blockchain technologie?
13-7-2017 Warmte koude opslag glastuinbouw functioneert goed
11-7-2017 Denk je dat het een virus is? Lees dit eerst
11-7-2017 Model om substraateigenschappen na mengen te voorspellen
7-7-2017 FERTINNOWA lanceert technologie-databank
6-7-2017 Diamond lanceert bollenvolgsysteem

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code