Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Britse onderzoekers brengen narcisgenoom in kaart

Het zou kunnen dat tuiniers nooit meer een verkeerde bol hoeven te planten nu de Royal Horticultural Society (RHS) en de Universiteit van Reading voor het eerst met succes een chloroplastgenoom van een narcis in kaart hebben gebracht.

Bij de verkoop van droge bloembollen zijn de roze, groene, trompetachtige, tweekoppige en 1766 andere verschillende narcisrassen, die beschikbaar zijn in het Verenigd Koninkrijk, onmogelijk uit elkaar te houden.

Bij de eerste stap in het identificeren van de verschillende rassen in bolvorm hebben de onderzoekers van de RHS en de Universiteit van Reading de hele code van het chloroplastgenoom in kaart gebracht: het DNA dat zorgt voor de fotosynthese in planten.

De code is opgebouwd door DNA uit de bladeren van een fazantenoognarcis (Narcissus poeticus) te halen, die werd geteeld in de Wisley-tuin van RHS. Daarna werden de gegevens onderzocht en de informatie (2%) gerelateerd aan het chloroplastgenoom werd daar weer uit gefilterd en verzameld.

Nooit eerder werd dit gedaan voor narcissen. Het team kan nu gaan zoeken naar variaties in het genoom die als genetische markeerpunten kunnen dienen en zo effectiever onderscheid maken tussen de verschillende rassen. Dit kan dan uiteindelijk worden gebruikt om handel in verkeerde bollen te vermijden en duurzaamheidsinitiatieven, nieuwe teelt en de registratie van rassen te verbeteren.

Dit kan ook worden toegepast op andere bolgewassen zoals sneeuwklokjes, krokussen en hyacinten, die dit najaar al veel worden geplant door de 27 miljoen tuiniers in het Verenigd Koninkrijk.

John David, hoofd van Horticultural Taxonomy van de RHS: “Dit is een geweldige nieuwe stap in het identificeren van narcisrassen in een tijd waarin de vraag hoog is, maar er geen manier is om ze van elkaar te onderscheiden. Er worden deze herfst zo ontzettende veel bollen geplant dat het een gigantische industrie is. We hopen dat ons werk teleurstelling gaat voorkomen van professionals die in bulk planten, maar ook van tuiniers die vaak op zoek zijn naar hun beproefde, favoriete rassen.”

Alastair Culham, associate professor Plantkunde aan de Universiteit van Reading: “De technologie, die in dit project is gebruikt, ontwikkelt zich snel en zal zowel praktisch als betaalbaar zijn voor routinegebruik in de komende tien jaar. Als enthousiaste tuinman ben ik soms teleurgesteld toen ik speciale bollen plantte in het najaar en ze een veel minder goed ras bleken te zijn toen ze begonnen te bloeien in het voorjaar. Een beter management van de toelevering en de mogelijkheid om slechte bollen te identificeren, kunnen dit soort fouten in de toekomst voorkomen.”

Een eerste verslag van het onderzoek is gepubliceerd in Mitochondrial DNA Part B. De RHS is al 110 jaar verantwoordelijk voor de registratie van narcisrassen. Meer informatie kunt u vinden op de website van de RHS.

Voor meer informatie: 
Royal Horticultural Society
www.rhs.org.uk

 

Publicatiedatum: