Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Technokas in gesprek met Björn Bunnik

"Mooiste en meest duurzame kas die we tot nu toe hebben gebouwd"

Bunnik Vriesea's was toe aan een uitbreiding van 3 naar 5 hectare en een renovatie van de bestaande kas aan de Achterweg in De Kwakel. Technokas kreeg de klus, inclusief het bouwmanagement. "Het is de mooiste en meest duurzame kas die we tot nu toe hebben gebouwd."

Björn Bunnik nam het bedrijf samen met zijn vijf jaar oudere broer over van zijn vader, die al eind jaren '70 startte met de teelt van bromelia's. "Wij zijn geboren tussen de bromelia's", zegt hij met gepaste trots. "Wij opereren in het premium-segment: een breed assortiment in verschillende potmaten, de hoogste plantkwaliteit, betrouwbare, jaarrond levering en veel service. Bij ons is de klant koning."

Bromelia specialist
Er zijn nu nog twaalf bromeliakwekers in Nederland, waarvan Bunnik - samen met LKP Plants - de grootste is. Bunnik heeft nu 5 hectare aan de Mijnsherenweg en 5 hectare aan de Achterweg, allemaal breedkappers. Hierin worden Vriesea, Guzmannia en Ananas gekweekt. Er zit ook een stukje eigen veredeling bij, waardoor het bromeliabedrijf beschikt over unieke rassen. Op de Achterweg zit ook het kantoor van Bromelia Specialist BV, een franchise-organisatie die de verkoop doet namens vier Nederlandse kwekers, waaronder Bunnik. "Wij verkopen graag rechtstreeks aan de grootwinkelbedrijven, tuincentra en bouwmarkten in Europa. Wij doen zoveel mogelijk termijnhandel en wat overblijft gaat naar de klok."

Breedkapper
Bunnik liet tot nu al zijn kassen bouwen door Van Diemen, dat helaas failliet ging. Voor de uitbreiding van 3 naar 5 hectare werd daarom eind 2016 gezocht naar een nieuwe bouwpartner. Die moest ook de bestaande breedkapkas kunnen renoveren. "Uiteindelijk bleven er twee kandidaten over, er zit hier ook een goede kassenbouwer. Waarom het Technokas is geworden? Die ging dieper in op de materie. Ze begeleidden mij heel goed bij de keuze van het juiste glas, het type dek, het type gevel, de energievoorziening et cetera. Ze namen niets als vanzelfsprekend aan en legden echt alle mogelijke keuzes aan mij voor. Ze vroegen ook veelvuldig: wat is er nodig? Er waren zoveel mogelijkheden, dat het erg prettig is dat je daarbij een stukje wordt geholpen."

Diffuus glas
Waarom is er weer gekozen voor een breedkapper? Björn: "Wij wilden eigenlijk meer van hetzelfde en dan kom je daar automatisch op uit. Met een breedkapper kun je, vind ik, beter op licht sturen met dekrolschermen, waarbij je alleen de zonkant kan wegschermen. Je kan ook makkelijker half schermen, zodat je een exact lichtniveau kan loslaten op het gewas en tegelijk goed kan blijven ventileren. Het is wel iets duurder dan een Venlokas, zowel qua scherming als qua kassenbouw. Maar wij zijn het gewend en als iets heel goed gaat dan houden we dat aan." De nieuwe kas werd - net als de oude kas - 12,80 meter breed, met een goothoogte van 6 meter, maar kreeg eenzijdige luchting en diffuus glas met een AR-coating aan de binnenkant, voor extra lichttoetreding.

Sandwichpanelen
De renovatie van de oude kas bestond vooral uit het vervangen van de gevels. Net als in de nieuwe kas werden overal sandwichpanelen - met uitzondering van de zuidgevel - aangebracht. Een idee van Maurice Hartman, dat Björn graag overnam tijdens een bezoek aan Ter Laak Orchids en OK Plant. "Gevelschermen moeten normaal toch al vaak dicht liggen, vanwege het zonlicht of de assimilatiebelichting. Dankzij de sandwichpanelen ben je een groot gedeelte van je gevelinvloeden kwijt."
Ook werd een nieuwe WKK-ruimte gebouwd, voor een grotere machine met twee keer zoveel vermogen. "We hebben de warmteopbrengst van deze 2 MW WKK nog kunnen verhogen met een warmtepomp. Die koelt de rookgassen af van 50-55 graden terug naar 12 graden. Dat levert ons 1 MW aan extra warmteopbrengst op."

Projectmanagement
Technokas werd naast een stukje engineering en de bouw ook verantwoordelijk voor het projectmanagement. De eerste paal van de nieuwe breedkapper ging in november 2017 de grond in. Voor de kerst lag de fundering er in. "Wij hadden geen hele bijzondere eisen, maar wat je wel merkt is dat je door de aantrekkende bouwmarkt alles heel goed moet plannen. Je kunt niks meer op het laatste moment doen. Het was allemaal heel goed uitgedacht en georganiseerd. Daardoor is het hele project uiteindelijk exact volgens planning - in 38 weken - gebouwd", aldus Björn.

Puntjes op de i
Zou hij Technokas aanbevelen? "Zeker. Ze laten niks aan het toeval over. Zowel de bouwvergaderingen als de tekeningen, de afspraken met onderaannemers als de offertes. Het is allemaal tot in de puntjes georganiseerd. Er zijn geen open of losse eindjes, het is in hoge mate maatwerk. De mate van professionaliteit en van 'puntjes op de i' is echt opvallend. Ook dat zij de bouwvergaderingen leidden en zorgden voor een gezamenlijke tekening. Dat ondersteunde mij als opdrachtgever enorm. Bouwmanagement is toch een vak. Je moet goed kunnen plannen en organiseren en veel ervaring hebben. Zij zijn dat gewend."

Stabiel klimaat
In de nieuwe breedkapper groeien inmiddels bromelia's, naar volle tevredenheid van Björn. "Dankzij de combinatie van diffuus glas en geïsoleerde gevels en de doekkeuzes die we hebben gemaakt hebben we nu een prachtig stabiel klimaat, dat ons ook minder energie kost. Wij kunnen onze planten meer licht geven, omdat de kwaliteit van de lichtverdeling beter is geworden. Daardoor kunnen we een productieverhoging realiseren. Door de goede afwerking is het de mooiste kas geworden die ik tot nu toe heb gebouwd."
Bunnik is ondertussen alweer met het volgende project bezig op de andere locatie aan de Mijnsherenweg. "Daar willen we nu ook gaan uitbreiden. Officieel moeten we dat nog uitbesteden, maar dat het weer Technokas wordt, is wel zeker."


Voor meer informatie:
Technokas BV
0174 240 545
info@technokas.nl
www.technokas.nl

 

Publicatiedatum: