Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
LTO Nederland komt met driepuntenplan voorafgaand aan Kamerdebat vandaag

"Extra financiële ondersteuning en soepelere regels nodig bij asbestsanering"

Om in 2024 duurzaam en asbestvrij te kunnen boeren, is meer ondersteuning van de overheid nodig. Want ondanks dat er al veel daken asbestvrij zijn gemaakt, ligt er nog een grote opgave. LTO Nederland pleit voor voldoende financiële ondersteuning van de overheid en soepele regels om versneld te kunnen saneren. De land- en tuinbouworganisatie presenteert daarom een driepuntenplan.

“Boeren en tuinders willen zo snel mogelijk af van asbestvrije stal- en schuurdaken. Zo niet, dan vrezen we de doelstelling van 2024 niet halen”, zegt Alfred Jansen, LTO-bestuurder met portefeuille Veiligheid en Pacht.

Asbest is in de land- en tuinbouw vooral toegepast als dakbedekking. In de agrarische sector is inmiddels ruim 20 miljoen vierkante meter asbestdak gesaneerd. Het afgeronde programma Agro Asbest Veilig waarin LTO Nederland samenwerkte met verzekeraar Achmea en via de lokale LTO-afdelingen heeft veel ondersteuning en voorlichting gegeven aan boeren en tuinders.

Aanjaagsubsidie blijft nodig
Ondanks dit resultaat moet er volgens een recente inventarisatie nog zo’n 80-100 miljoen vierkante meter aan asbestdaken in de agrarische sector gesaneerd worden. Dat is 20% meer dan gedacht. De kosten hiervoor bedragen naar schatting ruim €1,5 miljard. Het huidige saneringstempo van asbestdaken is circa 7-10 miljoen vierkante meter per jaar. De aanjaagsubsidie van €75 miljoen die door het rijk beschikbaar is gesteld, is naar verwachting in 2019 uitgeput. Jansen: “Om het tempo erin te houden, is het nodig om minimaal tot 2021 de aanjaagsubsidie beschikbaar te houden. Dat is van belang om het huidige saneringstempo erin te houden."

Huidige regels belemmeren
Asbestvrij telen past in de duurzame wijze waarop boeren en tuinders werken. Echter de huidige regelgeving belemmert boeren en tuinders te veel. Door aanscherping van regels wordt het versneld saneren bemoeilijkt en nog duurder. Jansen: “Bijvoorbeeld het verbod op het gebruik van een hijskraan met open werkbak maakt het saneren voor onze boeren en tuinders lastiger. Daar komt bij dat de bodem van de subsidiepot in zicht komt waardoor het saneringstempo zal dalen.”

Driepuntenplan
Boeren en tuinders zullen voldoende ondersteund moeten worden door de overheid, willen zij asbestvrij kunnen boeren. LTO Nederland komt daarom nu met een driepuntenplan, in een uiterste poging om Nederland zo snel mogelijk en veilig asbestvrij te krijgen. Deze drie punten zijn:

  • Verlengen huidige stimuleringsregeling tot minimaal 2021
  • Asbestdaken saneren in lagere risicoklasse
  • Hijskraan met open werkbak vanaf 1 januari 2019 weer inzetten
     

Jansen: “Asbest is een serieuze zaak en dat vraagt om een serieuze aanpak. Vandaar dat wij nu met ons driepuntenplan komen om de sanering serieus te versnellen zodat het voor boeren en tuinders het mogelijk is om asbestvrij te zijn in de toekomst.”

Vandaag debatteert de Kamer over het verbod op asbesthoudende daken.

Bron: LLTB

Publicatiedatum: