Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Plastic-etende zwam dé oplossing tegen groeiende plastic berg?

Wereldwijd werken wetenschappers aan innovatieve manieren om dit probleem aan te pakken maar Britse plantkundigen zeggen dat de natuur zelf al een antwoord op de 'plastic plaag' heeft bedacht. 

In een nieuw onderzoek van de Royal Botanic Gardens in Kew, Londen, wordt beweerd dat schimmels in staat zijn de afbraak van plastic te versnellen. In het rapport 'State of the World's Fungi 2018' werd onder meer aandacht besteed aan de aspergillus tubingensis. Daarnaast werden in het rapport ook toepassingsmogelijkheden van schimmels beschreven voor het vervaardigen van duurzame bouwmaterialen en zuiveren van bodem- en afvalwater.

Hoewel de ontbinding van plastic doorgaans jaren duurt, is deze zwam, die in 2017 op een vuilstortplaats in Pakistan voor het eerst werd ontdekt, in staat om afvalstoffen in slechts enkele weken af te breken. 

Het rapport uit 2018 is het eerste in zijn soort en beschrijft hoe schimmels mogelijk de oplossing kunnen zijn voor de groeiende hoeveelheden plastic afval. Wereldwijd werken wetenschappers aan innovatieve manieren om dit probleem aan te pakken maar de Britse plantkundigen zeggen dat de natuur zelf al een antwoord op de 'plastic plaag' heeft bedacht. 

De schimmel aspergillus tubingensis bezit eigenschappen die de afbraak van plastic moleculen in gang zetten, zo staat in het rapport te lezen. Om deze reden kan deze schimmel mogelijk toegepast worden als middel in de strijd tegen het groeiende afvalprobleem.

Volgens de wetenschappers is de zwam in staat om direct op plastic oppervlakten te groeien, waar zij de chemische verbindingen tussen de plastic moleculen afbreekt. Gewapend met een uniek enzym is de aspergillus tubingensis volgens het rapport één van de interessantste schimmels die in het onderzoek beschreven zijn. 

Volgens de website inhabitat.com wordt in het rapport eveneens bevestigd dat schimmels zoals pleurotus ostratus en trametes versicolor een gunstig effect hebben op bodem- en afvalwater, waar zij resten van gewasbeschermingsmiddelen, verfstoffen en explosieven opruimen.

De soort trichoderma heeft bewezen de productie van biobrandstoffen te bevorderen vanwege haar vermogen landbouwafval in ethanol suikers om te zetten. Ook mycelium biedt interessante mogelijkheden met name voor ontwerpers en architecten die op zoek zijn naar duurzame alternatieven voor polystyreen, leer en andere bouwmaterialen.

Publicatiedatum: