Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verzekering tegen weersextremen wordt voordeliger

Boeren en tuinders kunnen zich in de toekomst voordeliger verzekeren tegen weersextremen. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft hierom gevraagd. Het kabinet heeft toegezegd hiermee aan de slag te gaan. 

LTO Nederland heeft de afgelopen maanden sterk gelobbyd voor een voordeligere weersverzekering. Het wordt voor boeren en tuinders steeds belangrijker om zich financieel te kunnen indekken tegen weersextremen vanwege ons veranderd klimaat.

De assurantiebelasting op de brede weersverzekering kwam ter sprake tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer. Kees van der Staaij (SGP) pleitte daar voor meer ruimte en minder regels voor boeren en tuinders. 

Nederland is het enige land in Europa dat belasting heft op de brede weersverzekering. Samen met Sybrand Buma (CDA) diende Van der Staaij daarom een motie in die het kabinet vraagt na te gaan hoe ook in Nederland vrijstelling van assurantiebelasting voor de weersverzekering kan worden geregeld. Buma en Van der Staaij willen nog voor de behandeling van het Belastingplan 2019, later dit jaar, duidelijkheid hebben. Daarmee zou de maatregel al volgend jaar ingevoerd kunnen worden.

Bij de stemming vrijdagavond 21 september kreeg de motie van SGP en CDA een ruime meerderheid. Ook de fracties van de SP, de Partij voor de Dieren, 50PLUS, D66, de VVD, de ChristenUnie, de PVV en Forum voor Democratie gaven er hun steun aan. Dankzij die brede steun ligt er een duidelijke opdracht bij het kabinet. Minister-president Mark Rutte heeft beloofd dat het kabinet met die wens aan de slag gaat.

LTO Nederland reageert positief op de inzet van de Kamer. In een brief aan alle fracties heeft LTO-voorzitter Marc Calon in de aanloop naar de algemene beschouwingen nogmaals gepleit voor het schrappen van de assurantiebelasting op de brede weersverzekering.

Circa 1.700 boeren en tuinders zijn verzekerd tegen weersextremen. Dit zijn vooral fruittelers, akkerbouwers en een enkele vollegrondsgroententeler. Veel boeren en tuinders vinden de verzekering te duur en het eigen risico te groot. Eerder dit jaar heeft landbouwminister Carola Schouten toegezegd te willen onderzoeken of het mogelijk is het eigen risico te verkleinen van 30% naar 20%.

bron: LTO Nederland

Publicatiedatum: