Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jürgen von den Driesch, Brandkamp:

"Gemengde potten geliefd onder jonge generatie"

Het mengen van verschillende planten in een pot is een geliefde trend onder de jongere generatie in Centraal- en Noord-Europa en een opkomende trend in Oost-Europa. Dit zegt Jürgen von den Driesch, Sales Manager bij Duitse veredelaar en jonge plantenteler Brandkamp. In 2015 brachten ze hun eerste zogenaamde 'Mix-it-Up' combinaties op de markt en ze zien dat de vraag elk jaar stijgt.


Jürgen von den Driesch (rechts) toont bezoekers de Brandkamp-rassen tijdens de FlowerTrials 2016 in Nederland.

Jongere generatie
De gemengde planten lijken vooral de aandacht van de jongere generatie te trekken. Volgens Von den Driesch mist deze generatie vaak de kennis en de tijd om te onderzoeken welke rassencombinaties bij elkaar passen en samen kunnen groeien en bloeien. "Door een voorgemaakte mix aan te bieden, is dit probleem eenvoudig opgelost." En dit is zichtbaar in de verkoop van veel telers en ook van Brandkamp zelf. "Hier bij Brandkamp produceren we bijvoorbeeld ook de kant-en-klare Mix-it-Up's en vorig jaar waren we volledig uitverkocht. Meestal hebben we zo’n 5 tot 10 procent planten over," zegt Von den Driesch.

De huidige vraag is voornamelijk afkomstig uit de Centraal- en Noord-Europese landen. "In de Benelux, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Scandinavië zijn deze mengvormen erg in trek en neemt de vraag nog steeds toe." En het komende jaar verwacht Von den Driesch ook vraag uit de Oost-Europese landen. "Als we naar andere perkplanten kijken, zien we dat deze landen trends vaak wat later oppakken." 


Rechtsom: Pink Miracle, FireDancer, Velvet Phantom en Noblesse.

Mixtest
Brandkamp zag vier jaar geleden het potentieel en begon combinaties te creëren. Voor de mix gebruiken ze de bestaande zelf veredelde rassen en testen ze één seizoen uitgebreid. "Vorig jaar zijn we bijvoorbeeld met 20 combinaties begonnen en slechts 1 mix haalde ons assortiment," zegt hij. Bij het testen van de rassen let Brandkamp erop hoe de rassen samengroeien en bloeien en of er boven de pot drie verschillende kleuren te zien zijn. "Het is heel belangrijk dat de plant er niet alleen op de schappen goed uit ziet, maar ook in de tuin van de eindverbruiker."

'Mix-it-Up' assortiment
Drie jaar geleden was Brandkamp klaar om de eerste vier plantcombinaties op de markt te brengen, de zogenaamde 'Mix-it-Up'. Ondertussen is het aantal combinaties opgelopen tot negen. '' ‘Lady in Red' brengt ons Mix-it-Up assortiment op negen. Het is de tweede tonale mix na ‘Pink Miracle', bestaande uit rode Petunia, Calibrachoa en Verbena. Net als alle 'Mix-It-Up's' is het een echte zonaanbidder,” volgens Von den Driesch.

Aparte stekkenlevering
Brandkamp levert de stekken apart aan de telers. "In het verleden deden we ze bij elkaar, maar we hebben ontdekt dat bij deze manier van leveren van de combinaties er meer risico is op beschadiging van de stekken. En wanneer de mix uit twee in plaats van drie planten bestaat, verliest het zijn waarde. Door de stekken apart te leveren, beperken we het risico om mixen te verliezen. Dit betekent natuurlijk meer werk voor de teler omdat hij ze zelf moet combineren, maar de winst zal hoger zijn."

Win-win situatie
In het algemeen kan de trend van de gemengde potten gezien worden als een win-win situatie voor zowel de teler als de consument. Von den Driesch: "De teler kan meer vragen voor deze combinaties en de consument heeft het hele seizoen een goede combinatie."


De Pemba-serie.

IPM Essen
Tijdens het IPM in Essen van 24 tot 27 januari 2017 zal Brandkamp de 'Mix-It-Up' combinaties en de nieuwkomers in de Pretty Pemba serie presenteren: Pemba Yellow en Pemba Apricot. De serie bestaat momenteel uit acht uniform groeiende en bloeiende rassen, die geschikt zijn voor alle denkbare combinaties. "Er zijn niet zo veel series met zo'n uniformiteit en kleurendiversiteit als Pretty Pemba," zegt Von den Driesch.

Voor meer informatie
Brandkamp
Jurgen von den Driesch
Email: v.d.driesch@brandkamp.de
www.brandkamp.de
Publicatiedatum: