Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lammert Groenhof, Bak & So

Knap staaltje duurzaam én sociaal ondernemen

Tholen - Het is lokaal, duurzaam, creatief en maatschappelijk geëngageerd. Zo gesteld denk je aan een hippe foodstore of een bedrijf dat innoveert in plaatselijke en duurzame energievoorziening, maar het betreft hier een Import -Productiebedrijf dat (rotan) manden en allerhande bloemdecoraties levert aan tuincentra, kwekers, hoveniers e.a. Lammert Groenhof en Ben de Velde Harsenhorst, eigenaren van Zwadeco Trading en zusterbedrijf Bak & So, bedienen sinds jaar en dag met een groep Wajongeren klanten van handgemaakte, van afgedankt pallethout gefabriceerde bloembakken en andere verpakkingsmaterialen.


Vlnr: Aly van der Meer (De Werkmeester), Anke de Boer (PZE Employability) en eigenaren van Bak & So Lammert Groenhof en Ben de Velde Harsenhorst

“Voorheen deden wij veel import”, vertelt Lammert, “maar in de loop van de tijd zijn we ons meer gaan richten op directe leveringen voor de export, aan tuincentra en kwekerijen. Ook kregen we steeds vaker specifieke aanvragen, waaraan we met de geïmporteerde producten gedeeltelijk of niet konden voldoen. Door productie meer in eigen hand te nemen, kunnen we beter aan speciale aanvragen voldoen, en bovendien maakt dat ons sterk in het produceren van vervangende items indien de productie in China problemen oplevert.”

Wajongeren
Om deze producten te maken, heeft het bedrijf al langer een samenwerking met een inpakbedrijf waar Wajongeren werken. “Dat is eigenlijk bij toeval zo gelopen. Op een gegeven moment hadden we wat kisten te verven van een bedrijf, dat min of meer per toeval bij ons in de rijdende showroomwagen kwam. De jongeren met een arbeidsbeperking, die reeds bij ons in dienst waren, konden deze klus mooi oppakken. De klant was zeer over het resultaat te spreken en van het een kwam toen het ander. Hij bestelde meer kisten, nieuwe klanten volgden en nu, vier jaar later, produceren we in grote aantallen diverse kleine en grote plantenbakken, zuilen, kisten en zelfs displays voor de planten- en bollensector.”



Niet dat klanten er niet meer terecht kunnen voor bijvoorbeeld geïmporteerde Rotan mandwerk en decoratie, maar het handwerk is wel geleidelijk een steeds belangrijker plaats gaan innemen. “We zijn steeds meer een sociale onderneming geworden”, vervolgt Lammert. “Wij hebben nu groot aantal collega’s lopen, die volgens indicatie een lichte of zware beperking hebben. Wij denken niet in die termen. Iets wat je niet kunt moet je niet doen; richt je op de dingen die je wel kunt. Vandaar ook onze slagzin “Bak & So Deco zonder beperking”. We werken intensief samen met twee jobcoaching organisaties, De Werkmeester en PZE employability, die onze collega’s hier intern begeleiden.”

Hout
Naast deze sociale betrokkenheid, heeft Bak & So het verdienmodel een duurzame draai weten te gegeven. Alle producten worden namelijk vervaardigd uit gerecycled pallethout, dat afkomstig is uit binnen- en buitenland en op het bedrijf in Drachten wordt ingezameld. Hiervan worden primair de bloembakken vervaardigd, “maar in samenspraak met de wensen van de klant is praktisch alles mogelijk”, aldus Lammert.

De wijde wereld in
Vanuit verschillende productielocaties worden klanten door heel Nederland, maar ook klanten in België, Oostenrijk en Duitsland beleverd. Via de exportkanalen op Aalsmeer en Naaldwijk gaat het zelfs door heel Europa. Soms gaat dat rechtstreeks, maar veel klanten met kleine bestellingen worden gevonden via andere groothandelaren. “Natuurlijk staan wij altijd open voor nieuwe klanten, maar groeien is geen doel op zich. Nieuwe opdrachten komen praktisch altijd tot stand in samenwerking met andere ondernemers. Zien zij kansen voor afzet op bijvoorbeeld de Franse of Engelse markt, dan gaan we daar natuurlijk graag in mee. Daarnaast zien wij mogelijkheden om onze markt te verbreden in bijvoorbeeld het maken van houtproducten die niet per se direct plant gerelateerd zijn, zoals bijvoorbeeld in de relatiegeschenken branche.”


Voor meer informatie
Zwadeco / Bak & So
Lammert Groenhof
T: +31 (0)512- 366140
M: +31 (0)6 – 41820180
E: info@bakenso.nl
www.zwadeco.nl
www.bakenso.nl