Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Glastuinbouwexperts ontwikkelen kennis voor zelf-watergevende bloempot

Glastuinbouwexperts van Wageningen University & Research doen in opdracht van de Franse firma Parrot onderzoek naar het optimale gebruik van de zelf-watergevende bloempot van Parrot, die sinds september in Nederland te koop is. De smartphone-app die bij de bloempot hoort, maakt nu al gebruik van plantenkennis van de onderzoekers.

Parrot, dat wellicht meer bekend is van handsfree carkits en drones, verkoopt vanaf september 2016 een bloempot die planten zelf water geeft op het moment dat de grond in de pot te droog dreigt te worden. De bloempot kan de eigenaar ook laten weten of- en wat de plant nodig heeft aan water, voeding, temperatuur en licht. Dat gebeurt via blue tooth en een smartphone-app. Die app maakt gebruik van een database met gegevens van allerlei soorten planten. In die database zit onder andere kennis die bij eerder onderzoek door onderzoekers van Wageningen University & Research is ontwikkeld.


foto: Wageningen UR

Nieuw onderzoek
Glastuinbouwexperts van Wageningen University & Research doen op het moment in de locatie in Bleiswijk verschillende onderzoeken naar het optimaal gebruik van de zelf-watergevende bloempotten. Zo kijken ze bij 12 verschillende soorten planten hoe ze zich in de high tech bloempot houden. Ze bestuderen onder andere typische potplanten zoals hortensia, potgerbera en potchrysant, maar ook buitenplanten zoals conifeer en esdoorn. Voor basilicum- en spathiphyllumplanten wordt onderzocht wat voor soort voeding de beste resultaten levert in de zelf-watergevende bloempot. De onderzoekers, die in een team werken met veel ervaring met draadloze sensoren in tuinbouwkassen, werkt ook aan mogelijkheden om de sensor-metingen verder te optimaliseren.

Wageningse teeltkennis in app

Enkele jaren geleden ontwikkelde Parrot een draadloze sensor, die eigenaren van honderden soorten potplanten via de smartphone kan informeren als de plant water of voeding nodig heeft of bij de verkeerde temperatuur of hoeveelheid licht staat. Parrot klopte bij de Wageningse onderzoekers aan voor kennis over diverse soorten planten, bijvoorbeeld voor het bepalen van de grenzen waarboven en waaronder de sensor via de smartphone alarm moet slaan. Die kennis is verwerkt in de database die de sensor gebruikt om te beslissen om wel of niet alarm te slaan. Maar met de sensor, die de naam Flower Power kreeg, was er nog geen oplossing voor de keren dat een eigenaar van een plant niet in de buurt is als er alarm wordt geslagen omdat de plant dreigt droog te komen staan. Vanuit dat idee is de zelf-watergevende bloempot ontwikkeld.

Over de Parrot Pot
De zelf-watergevende bloempot van Parrot heeft waterreservoir met ruim 2 liter inhoud rondom het gedeelte waar de plant groeit. In de pot zit een pompje dat op batterijen werkt met vier sproeikoppen, blue tooth technologie en sensoren die de hoeveelheid licht, de temperatuur van de lucht en van de bodem, de bodemvochtigheid en het meststofgehalte kunnen meten. De zelf-watergevende bloempot maakt daarbij gebruik van de database met onder andere plantenkennis van de Wageningse onderzoekers.

bron: Wageningen Plant Research
Publicatiedatum: