Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eerste fase van uitbreiding en modernisering Alstroemeria teler H.M. Tesselaar opgeleverd

Ruim 18.000m2 kas kleurt paars door nieuwe LED-verlichting

In glastuinbouwgebied Alton in Heerhugowaard is de eerste fase van de uitbreiding en modernisering van de Alstroemeria teler H.M. Tesselaar opgeleverd. Gebruikmakend van een POP3 Verplaatsingssubsidie slaat het Heerhugowaardse bedrijf drie vliegen in één klap: verplaatsing van verouderde opstallen uit het buitengebied naar Alton, nieuwbouw van kantoor en kantine en modernisering van het verlichtingssysteem.



Eerste fase gerealiseerd
Mede-eigenaar van H.M. Tesselaar Melvin Tesselaar is trots dat de eerste fase van het uitbreiding- en moderniseringsproject nu opgeleverd is. ‘Een dergelijk project vergt grote inspanningen van alle betrokkenen. Mede door een gedegen voorbereiding is de eerste fase voorspoedig verlopen. Wij hebben op 18.000m2 een hybride verlichtingssysteem gerealiseerd. Het systeem bestaat voor 60% uit nieuwe LED-verlichting en 40% uit herschikking van bestaande SON-T verlichting. De paarse LED-verlichting geeft een bijzonder sfeer in de kas en ik ben er ook nog niet helemaal aan gewend,’ aldus een lachende Melvin Tesselaar.

Door de uitbreiding en modernisering is H.M. Tesselaar in staat om op minder oppervlakte meer alstroemeria’s te produceren. Door toepassing van diffuus glas in combinatie met LED-verlichting wordt een 20% hogere productie gerealiseerd op het zelfde oppervlak. Door de energiezuinige LED-verlichting daalt het energieverbruik met ruim 25% en in combinatie met het diffuus glas zelfs met circa 40%.

Tweede fase nu ook in uitvoering
De werkzaamheden bij de Alstroemeria teler zijn nog niet achter de rug. Melvin Tesselaar: ‘Aan de achterzijde van onze vestiging aan de Altonstraat wordt op dit moment gewerkt aan de nieuwbouw van 10.600m2 kas. Ook in deze nieuwbouw zal het hybride verlichtingssysteem worden toegepast. De planning is om begin november te starten met planten in deze nieuwe kas.’ In de wintermaanden is het bedrijf van plan te starten met fase 3. Hierbij zal door een verbouwing de interne logistiek verbeteren en het aantal koelcellen worden uitgebreid.

Verplaatsingssubsidie
De uitbreiding en modernisering van H.M. Tesselaar Alstroemeria in Alton wordt mede gefinancierd met een ‘POP3 Verplaatsingssubsidie’ van de provincie Noord-Holland. Melvin Tesselaar: ‘We gaan twee verouderde kassen in het buitengebied slopen. Het betreft een vestiging van 22.000 m2 aan Het Paradijs in De Weere en een vestiging van 14.000m2 aan de Hasselaarsweg in Heerhugowaard. De locatie in De Weere wordt landbouwgrond, waarmee de ruimtelijke kwaliteit in dit stiltegebied flink verbetert. Voor de vrijkomende grond aan de Hasselaarsweg hebben we op dit moment nog geen alternatieve invulling.’

De POP3 Verplaatsingssubsidie bedraagt € 30,- per te slopen m2 kas. Met het project is een investering van ruim €3.000.000 gemoeid.

Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord over het project
Gebiedscoördinator Dave Vlaming van Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord is blij met de uitbreiding en modernisering van H.M. Tesselaar, ‘Het Altongebied zat in 2013 nog in zwaar weer en was niet toekomstbestendig. Inmiddels zijn in het gebied twee nieuwe bedrijven gevestigd en zijn bestaande bedrijven aan het moderniseren en hierdoor verbetert de hele uitstraling van het gebied.’

Gemeente Heerhugowaard zet in op energiereductie en verduurzaming
Ook Monique Stam, wethouder Economische Zaken en Duurzaamheid van gemeente Heerhugowaard is blij met de modernisering en uitbreiding van H.M. Tesselaar. ‘Door een nauwe samenwerking tussen de ondernemers, gemeente Heerhugowaard, provincie Noord-Holland, Ontwikkelingsbedrijf NHN, HVC en de Rabobank is het Altongebied nu op weg om één van de duurzaamste glastuinbouwgebieden van Nederland te worden. Met nieuwe technieken zijn bedrijven in staat steeds meer te produceren, met minder gebruik van energie en ruimte. Ik ben trots dat deze innovatieve en vooruitstrevende bedrijven in onze gemeente gevestigd zijn.’

bron: NHN
Publicatiedatum: