Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rob van den Ende, directeur Ontwikkelingsbedrijf HOT Nederland, over herstructurering

"Plan is simpel, maar uitvoering blijkt complex"

Ontwikkelingsbedrijf HOT is ruim twee jaar onderweg. In die periode zijn - met name in het Westland - flinke stappen gezet als het gaat om de fysieke herstructurering van de glastuinbouw. Tegelijkertijd blijken herontwikkelingstrajecten complexer en tijdrovender dan vooraf ingeschat.

Ontwikkelingsbedrijf HOT geeft invulling aan de fysieke herstructurering en modernisering van de glastuinbouw; één van de doelen van Coalitie HOT. Dit met het doel de sector economisch sterker te maken. Concreet gebeurt dit door het aankopen van verouderde en versnipperde bedrijven en kavels, die worden herontwikkeld en verkocht als één locatie.



Meerdere barrières
Het afgelopen jaar startte Ontwikkelingsbedrijf HOT Greenport West-Holland B.V. de eerste herstructureringstrajecten in het Westland. Het blijkt dat (voormalige) ondernemers niet altijd bereid zijn om hun bedrijven en kavels te verkopen. Dat komt onder meer doordat de prijs- en opbrengstverwachtingen van eigenaren te hoog liggen. Ook is op veel locaties sprake van oneigenlijk gebruik of van verhuur. “Als je ieder jaar een redelijke huur ontvangt, is de noodzaak om te verkopen minder groot”, geeft Rob van den Ende aan. Hij is directeur van Ontwikkelingsbedrijf HOT Nederland.

Ook persoonlijke motieven weerhouden grondeigenaren er vaak van om te verkopen. “Mensen voelen zich emotioneel verbonden met de plek waar hun vader en opa ook al tuinde. Emoties zijn één van de moeilijkst te overwinnen barrières in deze trajecten. Kortom: het plan om te herstructureren is simpel, maar de uitvoering blijkt complex.”

Unieke kans
Door de genoemde belemmeringen behaalde Ontwikkelingsbedrijf HOT tot nu toe niet haar doelstelling om jaarlijks vijftig hectare verouderd glas aan te kopen. “En dat terwijl er wel voldoende vraag is naar modern tuinbouwglas.”
Van den Ende benadrukt dat Ontwikkelingsbedrijf HOT eigenaren een duidelijke meerwaarde kan bieden. “We kunnen hen ontzorgen bij de verkoop van hun bedrijf en in het proces om te komen tot herstructurering; wij brengen immers alle partijen bij elkaar. Ook bieden we een marktconforme prijs. Daar komt bij dat de complexe herstructureringslocaties waarmee wij aan de slag gaan doorgaans niet interessant zijn voor commerciële partijen. In feite bieden we verkopers een unieke kans.”

Voor meer informatie kunt u bellen met Karin van der Meijs (06-14648890), Coalitie HOT (0174-612414) en mailen naar info@coalitiehot.nl

Publicatiedatum: