Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Maren Schoormans:

"Dutch Greenhouse Delta is geen club voor kassenbouwers alleen"

Tholen - "Als dit niet lukt, lukt er niets," lacht Maren Schoormans. Aan enthousiasme geen gebrek als je hem vraagt naar Dutch Greenhouse Delta, dat op donderdag 6 september officieel gelanceerd werd. "Je hebt natuurlijk te maken met scepsis bij een aantal mensen, omdat er al initiatieven waren voor promotie van de tuinbouw. Desondanks stroomden de aanmeldingen binnen voor de startbijeenkomst", vertelt hij.



"De zaal was gevuld met allerlei partijen uit de sector. Er waren toeleveranciers, de leden en het bestuur van AVAG, mensen van Rotterdam Foodcluster, de Rabobank, maar ook logistieke bedrijven en partijen uit andere topsectoren." Aan het woord kwamen onder meer Frank Korf van WorldEmp die vertelde over kansen in India en Peter Prins van Netherlands Water Platform die sprak over hoe zij kansen verzilveren in Vietnam. "We zijn er met elkaar diep van doordrongen dat we het samen moeten doen. En zelfs als we allemaal samenwerken, lijken we nog te klein, ten opzichte van de enorme kansen die er liggen."

Druk jaar
Nog even terug in de tijd. Waar begon Dutch Greenhouse Delta? "Een jaar geleden is het ontstaan als initiatief van Sjaak van der Tak, die toen nog burgemeester van de gemeente Westland was. Zijn idee: de kassensector als merk in de markt zetten. Een aantal kassenbouwers werden bijeen gebracht en Maren Schoormans (Priva), Mike Vermeij (Bom Group), Wouter Kuiper (KUBO) en Hein van der Sande (Certhon) kregen de opdracht om er werk van te maken. Op 13 september 2017 werd een stichting opgericht en in het jaar dat volgde werkten de heren aan het vormgeven van de plannen.


Maren Schoormans, Hein van der Sande, Mike Vermeij en Wouter Kuiper vormen samen het bestuur van DGD.

Vlak voor de zomer haakte AVAG aan en in de afgelopen twee maanden voegden nog eens elf partijen bij de club. Allemaal doen zij een flinke duit in het zakje: 25.000 euro. "We zijn een stichting met een raad van bestuur, maar uiteindelijk worden we iets wat lijkt op een bedrijf met mensen aan boord en een kantoor in het World Horti Center."

Concrete projecten

De stichting gaat met een goedgevulde agenda van start. "We hebben zeven concrete casussen in China", vertelt Maren. "Verschillende daarvan gaan over voedselvoorziening in megasteden. Een ervan zat die donderdag in de zaal. Een Chinese ondernemer die het plan heeft opgevat om een project van 5 km2 stadsvernieuwing met kassen te realiseren in de buurt van Sjanghai. Via Tiffany Tsui van Greenport China is hij bij ons terecht gekomen. Samen met Tiffany gaan we de komende tijd aan de slag om die 7 business cases uit te werken. Er zijn ook grote industriële bedrijven die plannen hebben om in bepaalde delen van het land duizenden hectare kassen te bouwen. En het blijft niet bij China. In India bijvoorbeeld, weten we nog niet eens half wat er te doen is."

Geen club voor kassenbouwers
Dutch Greenhouse Delta is geen club voor kassenbouwers, benadrukt Maren. Zij vormen wel de kern en dat is best bijzonder. "Kassenbouwers staan erom bekend dat ze competitief ingesteld zijn. Als zij eensgezind investeren in DGD, dan kan iedereen het", vindt Maren. En dat is nodig ook. "Gezien de kansen die er liggen, redden we het sowieso niet als individuele bedrijven, maar zelfs niet als gehele Nederlandse tuinbouw. Wat nog nodig is, zijn samenwerking met de andere sectoren die vaak verder zijn dan de tuinbouw als het gaat om internationaal samenwerken en profileren, zoals infrastructuur, energie, mobiliteit en watervoorzieningen. Het zal ook niet zo zijn dat elke kilo staal, glas, pvc en beton uit Nederland wordt geleverd. Het gaat er juist om dat we capaciteit en intelligentie leveren om dit soort projecten te bouwen en te regisseren. Hefbomen met wat er ter plaatse mogelijk is. DGD moet het aanspreekpunt worden waar deze investeerders en regeringen terechtkunnen om zo'n project te starten."


Hein van der Sande en Sjaak van der Tak tekenen voor de samenwerking.

Hardware en software
Donderdag zette Sjaak van der Tak namens LTO Glaskracht zijn handtekening onder de samenwerking met DGD. Een heel waardevolle samenwerking, vindt Maren. "Het is belangrijk dat niet alleen toeleveranciers zich verenigen, maar dat ook de telersverenigingen hun kennis en kunde toevoegen. De hardware en de software – het complete plaatje."

Een gouden driehoek

Naast de samenwerkende bedrijven in de Dutch Greenhouse Delta ziet Maren een grote waarde in de relatie met de Greentech en het World Horti Center. "We hebben een beurs, een demonstratie-, research- en opleidingscentrum en een promotie-organisatie. Ik denk we daarmee een gouden driehoek in handen hebben. Maar", benadrukt Maren, "iedereen is welkom zich bij ons te voegen. Die driehoek wordt wat mij betreft een achthoek en uiteindelijk een cirkel."


Voor meer informatie:
Dutch Greenhouse Delta