Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wetenschappers ontdekken oplossing voor massaproductie terpenoïden

Wetenschappers van de Amerikaanse Purdue universiteit hebben de 'schakel' in planten ontdekt die de productie van terpenoïden stopzet. Terpenoïden zijn verbindingen die een rol spelen in de fysiologie van de plant en die door mensen voor verschillen doeleinden gebruikt worden, bijvoorbeeld in parfums, als smaakgever, als biobrandstof en in farmaceutica.

Terpenoïden kunnen daarnaast gebruikt worden om voedingssupplementen, natuurlijke insectenbestrijdingsmiddelen en medicijnen tegen malaria en kanker te maken. Het chemotherapiemedicijn, Taxol, dat gebruikt wordt bij de behandeling van borst-, eierstok-, long-, blaas-, en prostaatkanker, is ook gemaakt van terpenoïden. Planten maken de stof echter vaak in zeer kleine hoeveelheden aan, zodat het niet praktisch om ze voor dergelijk gebruik uit planten te winnen. 

De bevindingen van het onderzoek, die door professor Natalia Dudareva, promovendus Laura Henry en collega's van Purdue en het Salk Institute for Biological Studies zijn gepubliceerd in het dagblad Nature Plants, legt uit hoe planten metabolische geleidingswegen beïnvloeden door de monofosfaten die gebruikt worden voor de productie van terpenoïden te reguleren. 


Natalia Dudareva heeft de 'schakels' ontdekt die de productie van terpenoïden in planten beïnvloedt. Deze bevindingen kunnen leiden tot nieuwe methodes waarmee deze veelgebruikte verbindingen op grotere schaal geproduceerd kunnen worden.

De wetenschappers hadden eerder al vastgesteld hoe planten de productie van terpenoïden aan zetten, maar om te weten hoe er meer terpenoïden geproduceerd kunnen worden, was het voor de wetenschappers van essentieel belang om te weten hoe zowel de 'aan' als 'uit' schakel van de plant werkt. Ook hebben ze een verborgen begrenzing binnen de metabolische banen van de terpenoïden productie ontdekt. 

“Dit is belangrijke kennis waardoor we verder kunnen met het verder ontwikkelen van de metabolische banen voor de productie van terpenoïden," zegt Dudareva. “Planten produceren deze verbindingen al, maar in zeer kleine hoeveelheden. Er zijn misschien wel honderden of duizenden planten nodig om genoeg van de stof te verzamelen om bijvoorbeeld een farmaceutisch productie mee te maken. Onze ontdekkingen zullen leiden tot snellere, efficiëntere manieren om voldoende hoeveelheden van de stof te verzamelen." 

Dudareva’s laboratorium is nu bezig met de ontwikkeling van een methode om de metabolische banen van planten aan te passen om de productie van terpenoïden te vergroten. 

“Het zou kunnen dat we wellicht verbindingen krijgen die niet van nature in planten voorkomen, maar we kunnen deze aanpassen om de verbindingen te krijgen die we willen, en die helpen om de productie van terpenoïden flink te vergroten," laat Dudareva weten.

Het Nationale Instituut voor Voeding en Landbouw van het Amerikaanse ministerie van Landbouw en de Purdue universiteit hebben dit onderzoek gefinancierd. 

Publicatiedatum: