Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ellen Akerboom, Nachtvlinder

"Snellere bloei maakt Helleborus aantrekkelijk voor kwekers"

Tholen - Het afgelopen seizoen was een lastige voor de afzet van de Helleborus. In maart, de maand waarin Ellen Akerboom van De Nachtvlinder het meeste product afzet, begon het flink te vriezen. De klandizie in tuincentra liep terug en de verkoop liet te wensen over. “Dat de plant in juist in de wintermaanden bloeit, is zowel de kracht als de zwakheid van het product”, legt Ellen uit. “De verkoop is erg afhankelijk van het weer, maar omdat er in die maanden weinig andere planten bloeien, maakt dat ‘m wel uniek.”
 


De planttijd van de Helleborus is in april en mei. De bloeitijd verschilt per soort. De Helleborus Niger, ook wel kerstroos genoemd, bloeit in december. De Helleborus Orientalis, Ellens hoofdproduct, bloeit na de kerst, in januari, februari en maart. De zaailingen die Ellen in het voorjaar heeft gemaakt, komen in november op. Ze heeft een aardig idee van hoeveel plantjes er opkomen, maar nog steeds blijft het afwachten. “Het kan uitkomen op 60 procent maar ook op 80 of 90 procent. Dat maakt zomaar 300.000 planten verschil.”
 


Onbekend bij de consument
Zeg je Ellen, dan zeg je Helleborus. Ze is al ruim 20 jaar met de veredeling van de plant bezig. In de afgelopen jaren veredelde ze haar eigen variaties, die ze op de markt zet onder de naam Double Ellen. “De Helleborus is een waardevolle tuinplant die nog veel te onbekend is bij de consument. Dat heeft er met name mee te maken dat er nog veel gedaan kan worden in de veredeling. De Helleborus is geen nieuwe plant, maar door veredeling ben ik bezig om ‘m commercieel interessant te maken. Oorspronkelijk duurde het drie jaar voordat de plant bloeide. Voor kwekers is dat veel te duur en niet aantrekkelijk. De Double Ellen bloeit zeker 90 procent binnen een jaar. Dat maakt de plant veel interessanter om te kweken.”
 


De kweek van Helleborus is er wel een die je in de vingers moet hebben, vertelt Ellen. Ook is het een uitdaging om de planten te verkopen. Je vindt niet zo snel grote nieuwe klanten. Toch merkt Ellen een groeiende interesse voor de Helleborus. “Die interesse komt met name uit de hoek van vasteplantenkwekers. Vooral kwekers van P9 planten zien in de Helleborus en product met potentie. Ik probeer de plant veel te promoten via social media en ik merk dat het bij hoveniers en consumenten steeds bekender wordt.”
 


Papierwerk uit handen
Ellen zet haar planten af over de hele wereld. “Amerika, Canada, China, Chili, Korea, Japan maar ook Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Denemarken en Engeland, somt Ellen op. “Ik vind het heel leuk om te zien waar mijn planten terecht komen. Ik hou daarnaast ook in de gaten of het merkrecht goed gehanteerd wordt.”
 
Het liefst is Ellen bezig met de teelt en de veredeling van haar planten. “Ik ga liever op bezoek bij klanten om teeltadvies te geven, dan dat ik bezig ben met het papierwerk. Dat besteed ik graag uit aan diverse agenten. Een ervan is Fleurizon. De samenwerking gaat heel soepel, ik ken de organisatie al heel lang en daardoor weten we wat we aan elkaar hebben.”


Voor meer informatie:
Nachtvlinder bv
Ellen Akerboom
Paradijsweg 61
2461 TL Ter Aar
T: +31 (0)172-605018
F: +31 (0)172-605018
M: 06-12873475
E: ellen@asters.nl
www.asters.nl
www.double-ellen.nl