Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Achterstand in beoordeling middelen geen risico voor de consument maar wel voor het effectief middelenpakket voor telers

In Trouw verscheen afgelopen weekend een stuk, waarin wordt gewaarschuwd voor pesticiden. Toelatingen voor middelen zouden door gebrek aan mankracht op de lange baan geschoven worden met als risico dat mogelijk schadelijke middelen langer in omloop blijven. Dat is uiteindelijk gevaarlijk voor de consument.

Tendentieus, zo oordeelt Nefyto, zonder overigens dat woord te gebruiken. De Nederlandse Stichting voor Fytofarmacie klom daarom in de pen in een poging enkele hardnekkige misverstanden de wereld uit te helpen. Zo kan de overheid wel degelijk te allen tijd ingrijpen mocht dat om wat voor reden dan ook nodig zijn, en is van 'gif' überhaupt geen sprake, omdat men vaak 'vergeet' dat niet zozeer de stof zelf als wel de dosis waarin het wordt toegediend schadelijk is ('drie eetlepels keukenzout kan ook dodelijk zijn').

Maar belangrijker in dit specifieke verband, weet Nefyto, is dat het haperende proces van toelatingen de tuinders en boeren zelf kan raken: "De vertraging in de beoordeling van middelen die Trouw beschrijft is wel degelijk een probleem, alleen niet voor de veiligheid van groenten en fruit in het schap. Het is vooral een probleem voor boeren. Boeren hebben voor een duurzame teelt een goed gevulde gereedschapskist nodig. Als planten ondanks alle goede zorgen ziek worden, moet je ze kunnen genezen. Daar is plantmedicatie belangrijk voor. Zieke planten presteren slecht en kunnen zelfs dood gaan. Net als voor ziekten bij mensen heb je ook voor ziekten bij planten telkens nieuwe en betere medicijnen nodig. Ziekten kunnen nu eenmaal naar verloop van tijd ongevoelig voor medicijnen worden. Als dan door achterstanden in de beoordeling van bestrijdingsmiddelen vertraging ontstaat, kunnen boeren bij de bestrijding van ziekten en plagen in de problemen komen. De afgelopen jaren zijn er niet of nauwelijks nieuwe middelen bijgekomen. Terwijl er wel heel veel middelen afvallen. Dit leidt inmiddels tot stevige knelpunten in de teelt van gewassen."

bron: Nefyto
Publicatiedatum: