Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
opruimen Rozenfestival

Werkgestraften en vrijwilligers samen aan het werk

Zo’n 3500 vrijwilligers hebben ervoor gezorgd dat Lottum er van 10 tot en met 13 augustus weer prachtig bijlag tijdens de vijftiende editie van het Rozenfestival. Na maandenlange voorbereiding, een week lang opbouwen en vier dagen feest, kwam er 14 augustus een einde aan de festiviteiten en was het tijd om de boel weer op te ruimen. Wederom aan vrijwilligers geen gebrek. Toch zijn er op woensdag en donderdag nog volop klusjes te verrichten als de lokale bevolking weer veelal aan het werk is. Gelukkig kreeg de Lottumse gemeenschap hulp: zo’n dertien werkgestraften van Reclassering Nederland staken de handen uit de mouwen om mee te werken aan het opruimen van het festival.



Het idee om de hulp van Reclassering Nederland in te schakelen ontstond nadat bestuursleden van de Rozenstichting hoorden dat er ook werkgestraften aan het werk waren gezet bij het opbouwen en afbreken van het festivalterrein van FunPop, hét openluchtfestival voor mensen met een verstandelijke beperking, dat jaarlijks in mei plaatsvindt in Horst. Wetsovertreders die door de rechter veroordeeld zijn tot werkstraffen, zogenaamde werkgestraften, moeten verplicht een aantal uren zinvol en onbetaald werk verrichten. Meestal gebeurt dit voor gemeenten, Staatsbosbeheer, ziekenhuizen of bejaardenhuizen. De werkgestraften voeren bijvoorbeeld schilderwerk, timmerwerk of groenonderhoud uit. Maar projecten kunnen zich ook zelf melden, zoals de Rozenstichting gedaan heeft. “De Rozenstichting heeft een maatschappelijke functie in de gemeenschap, daar hoort ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid bij. Vandaar dat het bestuur de stichting opgegeven heeft als zogenaamde werkstraflocatie”, aldus één van de bestuursleden.

Op dinsdag en woensdag hebben de werkgestraften voornamelijk op het Maasterrein meegeholpen. Hekken opruimen, pallets sjouwen en zwerfafval opruimen. “Wij vliegen een beetje van hot naar her, net waar de organisatie ons nodig heeft”, vertelt Ronald Brouwer van de Werkstrafunit Zuid van Reclassering Nederland. Hij is erg blij dat de werkgestraften bij dit project aan de slag kunnen. “Het zijn leuke werkzaamheden waarbij de werkgestraften het idee hebben dat ze iets nuttigs doen voor de samenleving. Bovendien voelen ze zich hier in Lottum erg gewaardeerd. Ze krijgen complimentjes voor hun goede werk. Dat is iets wat sommigen van hen nog nooit meegemaakt hebben.” Al met al een win-win situatie voor alle partijen.

bron: Rozendorp Lottum
Publicatiedatum: