Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Klimaatatlas toont waar het mis gaat bij hoosbuien

In het landelijke Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie is afgesproken dat alle gemeenten een klimaatstresstest moeten doen voor 2020. Met die test moet onder andere bepaald worden welke straten en gebouwen te maken krijgen met wateroverlast bij extreme hoosbuien. Een ander aspect is hittestress ofwel in welke steden het in de zomer erg heet wordt.


Het aantal droge zomers neemt naar verwachting tot 2050 verder toe. Lokaal kan de grondwaterstand hierdoor uitzakken. Op deze kaart uit de Klimaatatlas is te zien hoeveel de bodem, in mm/jaar, naar verwachting zal zakken (lichtgeel is 0, bruin is 10).

Om de gemeenten te helpen bij het uitvoeren van de klimaatstresstest hebben de provincie Zuid-Holland en de Zuid-Hollandse waterschappen een klimaatatlas ontwikkeld. In de online atlas kan per gebouw, weg of natuurgebied bekeken worden waar problemen optreden door klimaatverandering. In de atlas is te zien dat ook een aantal kassen gevaar loopt bij extreme neerslag. In enkele gebieden is al actie ondernomen door de toepassing van Rainlevelr: een methode om extra opslagruimte in regenwaterbassins te creƫren als er veel neerslag wordt verwacht. In de klimaatatlas kunt u nakijken of uw bedrijf risico loopt.

bron: LTO Glaskracht
Publicatiedatum: