Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuiveringsonderzoek Berlikum afgerond

Recent is het zuiveringsonderzoek Berlikum afgerond. Hoofddoel van het project was om de emissie van gewasbeschermingsmiddelen naar het oppervlaktewater te laten voldoen aan de wettelijke zuiveringsplicht van 95%, zoals die per 01 januari 2018 is gaan gelden, tegen lagere kosten dan de actuele marktprijs.



Tijdens een eerder onderzoek bij Wageningen UR bleek dat zuivering met waterstofperoxide in aanwezigheid van opgelost ijzer goede mogelijkheden bood. De methode met waterstofperoxide leek bij aanvang van dit project dé optie om op korte termijn de kosten voor zuivering aanzienlijk te verlagen. Voor de glastuinbouwsector was het daarom van belang dat deze methode verder te onderzoeken.

Resultaat
Uit het onderzoek blijkt dat aan de zuiveringsplicht voldaan kan worden met een nieuwe variant van de fentonreactie, waarbij gewasbeschermingsmiddelen worden afgebroken onder invloed van een oxidatiemiddel (waterstofperoxide), UV-C straling en ijzerionen die door middel van elektrolyse in oplossing worden gebracht. De kwartsbeschermbuizen van de UV-C lampen worden tegen vervuiling beschermd door middel van ultrasone trillingen zodat periodieke reiniging met zuur niet noodzakelijk is. Collectieve zuivering blijkt in Berlikum slechts beperkte financiële voordelen te hebben ten opzichte van een individuele zuivering.

Uitvoering

Het project was een initiatief van LTO Noord Glaskracht. Het onderzoek is uitgevoerd door het Centre of Expertise Water technology (CEW), in samenwerking met technologie-ontwikkelaar Easymeasure BV en installatiebouwer Water Waves BV uit Leeuwarden. Easymeasure BV heeft een proefinstallatieonderzoek gedaan in het Water Applicatie Centrum Leeuwarden en tests uitgevoerd met een praktijkinstallatie bij tomatenteler Maatschap R. en C. van Marrewijk in Berlikum.

De business case en het eindrapport vindt u hier.

bron: Glastuinbouw Waterproof

Publicatiedatum: