Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uniform milieu-impact berekenen voor tuinbouwproducten

De vraag van consumenten en retailers naar duurzaam geproduceerde tuinbouwproducten neemt toe. Een breed erkende techniek om de milieu-impact van producten te berekenen, te benchmarken en te monitoren is een levenscyclus of milieufootprint analyse. Zowel ketenpartners als de markt vragen daarom toenemend om milieufootprint berekeningen van tuinbouwproducten.

Waarom een nieuwe methodiek?

In de tuinbouwsector is nog geen standaardmethodiek. Er zijn wel al rekentools die zijn gebaseerd op verouderde of niet-gestandaardiseerde methodieken en die kunnen daarom niet gebenchmarkt worden. Er is dus een vraag naar een methodiek die breed wordt gedragen en waarmee op een eenduidige manier over de milieufootprint van een tuinbouwproduct wordt gecommuniceerd.

In de afgelopen jaren hebben een groot aantal organisaties met de Europese Commissie ervaring opgedaan met het ontwikkelen van Europese milieufootprint standaarden voor specifieke producten, zoals verf, wasmiddelen, leer, zuivel, pasta, bier, etc. (in totaal 24 product categorieën). Deze ervaringen hebben ook algemene richtlijnen opgeleverd voor het opstellen van een productcategorie specifieke methodiek.

Royal FloraHolland, GroentenFruit Huis en Wageningen Economic Research hebben daarom een project geïnitieerd met cofinanciering van de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, waarbij vooraanstaande partijen in en rondom het specifieke vakgebied betrokken zijn en zo veel mogelijk wordt aangesloten op de Europese ontwikkelingen.

Beoogde doel van het project
Het doel van deze samenwerking is om te komen tot een uniforme, keten geaccepteerde standaard voor milieufootprint berekeningen van tuinbouwproducten. Hierbij streven we naar internationale acceptatie van de methodiek. Er zal worden gericht op meerdere belangrijke milieu-thema's, zoals klimaatverandering, toxiciteit, waterschaarste, landgebruik, etc. Deze afstemming in de sector is nodig om de vraag binnen de sector en van overheid en retailers consistent en volledig te kunnen beantwoorden.

Bron: WUR
Publicatiedatum: