Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bloei niet vertraagd in vijfde teelt ‘Perfecte Chrysant’

De vijfde teelt van Perfecte Chrysant is net geoogst. Het gewas groeit vegetatiever dan tijdens de vorige vier teelten die als te generatief werden beoordeeld. Waarschijnlijk hebben de relatief korte nachten (11:45 tot 12:00 uur) in combinatie met een lage nachttemperatuur van 16-17°C en een beperkter gebruik van de ventilatoren hier aan bijgedragen. Dit heeft de bloei niet vertraagd.



Het warmtegebruik is tijdens deze vijfde teelt beperkt gebleven tot 0,5 m3/m2/week. Hierbij is het warmtegebruik ’s nachts vijf keer zo hoog als overdag, omdat de lampen en de zon dan geen warmte afgeven. Dankzij de efficiëntere LED lampen in de hybride belichting is 13% minder elektriciteit gebruikt, terwijl het gewas 18% meer PAR van de lampen heeft gekregen ten opzichte van een referentiebedrijf.

Om te kijken op welke momenten het gewas het licht omzet in de meeste groei, is het versgewicht, het drooggewicht en het bladoppervlak iedere 2 weken gemeten en vergeleken met de hoeveelheid ontvangen PAR. Hieruit blijkt dat in de eerste twee weken nog niet veel versgewicht wordt geproduceerd. Dat komt voor een groot deel doordat het gewas dan nog weinig licht opvangt. In de weken daarna wordt het licht steeds beter opgevangen en omgezet in versgewicht. Als het gewas echter zo veel blad heeft (LAI >4) dat de onderste bladeren nauwelijks licht meer krijgen, daalt de efficiëntie weer. In het begin van de teelt zorgt meer blad dus voor meer productie, terwijl teveel blad bij het einde van de teelt juist contraproductief werkt. Nu is het nog de kunst om te leren hoe optimale bladgroei kan worden gecreëerd.

Meer informatie over deze en soortgelijke teeltproeven vindt u op Kas als Energiebron.
Publicatiedatum: