Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Boomkwekers ondersteunen bosbouwplan

Nederlandse boomkwekers ondersteunen het initiatief van een aantal organisaties onder leiding van Staatsbosbeheer om het bosareaal in Nederland met 100.000 hectare uit te breiden. “Wij kweken een groot assortiment bomen dat bijzonder geschikt is voor de aanplant van productie-, natuur- en recreatiebos. Naar onze overtuiging kan Nederland een gidsland worden op het gebied van de ontwikkeling van bos in een stedelijke omgeving”, zegt Henk Raaijmakers, voorzitter van LTO Nederland vakgroep Bomen en Vaste Planten.

Raaijmakers: “Het thema ‘wegbomen’ van de ‘Boom van het jaar 2017’ past prima bij dit initiatief van Staatsbosbeheer en anderen. Er zijn in ons land vele oppervlakten langs wegen, die benut kunnen worden voor bosontwikkeling. In de stedelijke omgevingen liggen genoeg percelen, die nu weinig rendement opleveren en voor bosaanleg benut kunnen worden. Laten we dat doen en niet de goede landbouwgronden inzetten voor het bosbouwplan.”

Om een snellere oogst en toegepaste recreatieve functie van de bosopstanden mogelijk te maken, kunnen Nederlandse boomkwekers het juiste plantmateriaal in elke gewenste maatvoering leveren. Volgens de LTO vakgroep voorzitter kan bij een juiste keuze van houtsoort ook veel CO2 worden vastgelegd door het hout in te zetten als bouwmateriaal in plaats van hardhout dat aan de andere kant van de wereld wordt geoogst. “Nederlands hout in de bouw spaart het regenwoud en verlengt de cyclus van CO2 vastlegging met minimaal 50 jaar.”

Leefomgeving
Bossen gesitueerd in en kort bij een stedelijke omgeving, dragen bovendien bij aan een gezonde leefomgeving, hoogwaardige recreatie en opvangen van de gevolgen van klimaatverandering door waterbuffering en temperatuurverlaging. “Met het slim inzetten van bomen in de beschikbare ruimte kan een nieuw verdienmodel voor natuur- en bosgebieden worden ontwikkeld zonder een claim te leggen op goede landbouwgronden en het open karakter van ons landschap”, aldus Raaijmakers. De boomkwekers willen graag met de initiatiefnemers van het bosbouwplan overleggen om het plan tot ontwikkeling en uitvoering te brengen.

Bron: LTO Nederland
Publicatiedatum: