Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Percentage ziekteverzuim glastuinbouw omlaag

Ziekteverzuim is een grote kostenpost voor het Nederlandse bedrijfsleven. Dat geldt ook voor de agrarische en groene sector. Sazas brengt jaarlijks het ziekteverzuim van de agrarische en groene sector in beeld. Dit zijn de verzuimcijfers over 2015.

Ziekteverzuim stabiel maar aandacht voor preventie steeds belangrijker
'Het algemene beeld is dat het ziekteverzuim redelijk stabiel is, aldus Hans van Bussel algemeen directeur van Sazas. Dat is best bijzonder als je weet dat de sector vergrijst. Dat laatste is wel een blijvend punt van aandacht voor de toekomst. We zullen als sector gezamenlijk de schouders eronder moeten zetten om werkend agrarisch en groen gezond te houden. Dat betekent ook een omslag in denken. Het voorkomen en verminderen van verzuim is niet genoeg meer. Daarnaast moeten we investeren in preventie. Zodat mensen gezond kunnen doorwerken en met plezier blijven werken" aldus Hans van Bussel.

Ziekteverzuimpercentage eerste en tweede jaar
Het verzuimpercentage (eerste plus tweedejaarsverzuim) is vrijwel gelijk gebleven van 3,44% in 2014 naar 3,43% in 2015. Het tweedejaars ziekteverzuim cijfer is ook redelijk stabiel van 0,55% in 2014 naar 0,56%. Daarmee scoort onze sector ruim onder het landelijk gemiddelde.



Glastuinbouw
Het 1e jaars ziekteverzuim in de glastuinbouw is gedaald van 3,33% in 2014 naar 3,18%. Dat is een mooie daling. Ook het 2e jaars ziekteverzuim is gedaald van 0,75% naar 0,71%. Het 1e jaars ziekteverzuim ligt nog wel boven het gemiddelde van alle agrarische en groene sectoren wat op 2,87% ligt.

Een werknemer was gemiddeld 30,8 dagen ziek in 2015. In 2014 was dat 32,6. Tijdig handelen bij verzuim blijft belangrijk en vergroot de kans op succesvolle terugkeer naar werk. De aanpak in de eerste weken is doorslaggevend. En daarmee voorkomt u dat verzuim uitmondt in langdurig verzuim.

De meest voorkomende klachten zijn klachten aan het bewegingsapparaat, de rug en psychische klachten. Aandacht voor voldoende beweging, afwisseling en veilige omgang met apparaten en e.v. machines blijft belangrijk. Het aantal bedrijfsongevallen met verzuim of blijvend letsel is behoorlijk gestegen. Dit is een punt van aandacht. Investeren in de veiligheid in en om het bedrijf blijft dus ontzettend belangrijk.

Zie voor meer informatie de website van Sazas.
Publicatiedatum: