Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
presentatie onderzoeksresultaten

Effecten verrood op kalanchoe en potchrysanten

Tholen - Licht doet groeien, maar welk resultaten specifieke delen van het spectrum op (specifieke delen van) een plant hebben, is nog lang niet altijd duidelijk. In de sector wordt wereldwijd volop onderzoek gedaan naar de relatie licht – plantengroei, waarbij telkens weer andere lichtrecepten, in samenhang met steeds weer andere teelten en teeltomstandigheden, getest wordt. Gisteren werden de resultaten van zo’n proef, in dit geval op kalanchoe en potchrysanten, gepresenteerd in Bleiswijk.



Onderzoek Philips en Wageningen UR
Met LED modules van Philips Horticulture LED Solutions, en een gecombineerde batterij kennis vanuit het bedrijf zelf en onderzoekers van Wageningen UR, werd gekeken naar de mate waarin veroord (FR) de groei en bloei beïnvloedde. Belangrijkste resultaten: lichtrecepten met daarin FR zorgen voor meer strekking in potchrysanten; en in het aantal bloemen en de hoeveelheid open bloemen werd, in beide gewassen, nauwelijks effect gemeten.



Generatief effect?
Met name het tweede is opvallend, vertelt Mariëlle de Jong, bij Philips Horticulture LED Solutions verantwoordelijk voor de marketing. “We vermoedden dat FR voor meer bloemen zou zorgen. In bijvoorbeeld tomaten is dit effect wel min of meer vastgesteld. Een soortgelijk generatief effect werd daarom ook hier verwacht, maar dat lijkt dus niet of veel minder het geval.”



Proefopstelling
Onder zes verschillende lichtrecepten werden een aantal planten opgezet, waarbij in vier ervan FR was opgenomen. In die laatste werd de dagelijkse belichtingsduur en de kracht van het FR gevarieerd. Doel van de proef was te kijken in hoeverre FR de teelt bij bloeiende potplanten versnelt. De proef is opgezet in mei en de gebruikte gewassen – de cultivars Bromo (kalanchoe) en Yellow Breeze (chrysant) – zijn afkomstig van Dümmen Orange.



Voordelen LED
De voordelen van LEDs t.o.v. traditionele SON-T lampen lijken vooral aanwezig op het gebied van klimaatbeheersing en, uiteraard, energiebesparing. In de teelt zou bovendien een betere kwaliteit en gewasuniformiteit te halen zijn - en mogelijk ook snellere doorlooptijden. Dat hier iets van waar, wijzen proeven - en ook steeds vaker de praktijk, waarin meerlagenteelt en de daglichtloze kas opgang maken - uit. De precieze effecten van een specifieke golflengte op een specifieke eigenschap van een specifieke plant in specifieke omstandigheden - daarin lijkt tevens nog een wereld de ontdekken.



Voor meer informatie over dit onderzoek kan men contact opnemen met Wageningen UR Glastuinbouw en/of Philips Horticulture LED Solutions.