Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wageningen UR test vanaf nu zuiveringsinstallaties glastuinbouw

Per 1 januari 2018 worden telers die lozen, verplicht een installatie toe te passen, die gewasbeschermingsmiddelen met een rendement van 95% uit het water verwijdert. Het zuiveringsrendement van de installatie moet vastgesteld worden door middel van een test met Standaard Water (versie 2, geldend vanaf 1 januari 2016). Op 22 februari 2016 is door het Platform Duurzame Glastuinbouw officieel de methodiek voor het beoordelen van deze zuiveringsinstallaties gepubliceerd.



Onderdeel hiervan is een meetprotocol. Voorgeschreven wordt dat toeleveranciers hun installatie laten testen volgens dit meetprotocol door een onafhankelijke deskundige partij. Het testrapport wordt vervolgens beoordeeld door de Beoordelingscommissie Zuiveringsinstallaties Glastuinbouw (BZG), bestaande uit deskundigen uit het bedrijfsleven en de overheid. Als de installatie een voldoende hoog zuiveringsrendement (tenminste 95%) haalt in de test, dan komt de installatie op een positieve lijst te staan. Een toeleverancier kan de goedgekeurde installatie vervolgens op meerdere bedrijven installeren.

Een teler voldoet aan de eis voor verplichte zuivering als hij al zijn lozingswater behandelt met een installatie die op deze positieve lijst staat en hem toepast onder de beschreven randvoorwaarden. Het meetprotocol, Standaard Water II en de werkwijze voor de beoordeling van het zuiveringsrendement zuiveringsinstallaties glastuinbouw zijn te vinden via de Helpdesk Water.

Voor meer informatie:
Wageningen UR Glastuinbouw
Jim van Ruijven
jim.vanruijven@wur.nl
Publicatiedatum: