Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Aircargo.nl over behalen AEO certificaat

"Vertrouwen douane is aanzet tot verder verbeteren klantrelaties"

Tholen - Voor de douane is de AEO-vergunning een manier om er samen met het bedrijfsleven voor te zorgen dat alle internationale handel via een veilige goederenstroom de Europese grenzen in en uitgaat. De AEO-vergunning, dat staat voor Authorised Economic Operator, kent twee smaken: de vergunning Douanevereenvoudigingen AEO-C (Customs) en de vergunning Veiligheid AEO-S (Safety and Security). Aircargo.nl heeft sinds afgelopen juni beide certificaten toegekend gekregen en in onderstaande vertelt im- en export medewerker Dion Steijl er trots meer over.


foto's: Aircargo.nl

De volgende stap
Aircargo.nl B.V. is een douane- en luchtvrachtexpediteur gevestigd in Hoofddorp en op de Bloemenveiling te Aalsmeer. In 2017 is het bedrijf het AEO-traject ingegaan voor zowel de AEO-C als de AEO-S vergunning. Ieder bedrijf dat een AEO-vergunning wilt behalen moet voldoen aan een aantal voorwaarden. Dit zijn vijf criteria die zijn vastgelegd in artikel 39 van het Douane Wetboek van de Unie (kortgezegd het DWU). Deze criteria zijn:
  • Passende staat van dienst
  • Een degelijke handels- en vervoersadministratie
  • FinanciŽle solvabiliteit
  • Praktische vakbekwaamheid of beroepskwalificaties
  • Passende veiligheidsnormen
De aanvraag begint met het indienen van het aanvraagformulier AEO met een samenvatting van het AEO-self assessment. De douane stelt binnen vijf werkdagen de douaneautoriteiten van de andere lidstaten op de hoogte van de aanvraag en vervolgens beslist de douane binnen 120 dagen of de vergunning wordt afgegeven. Wanneer wordt voldaan aan de bovenstaande criteria kan het traject worden gestart.

Het traject bestaat onder andere uit het vastleggen van alle processen van administratie tot uitvoerende werkzaamheden. Voor iedereen die dit rapport leest moeten de processen duidelijk zijn. Vervolgens worden er verscheidene gesprekken gevoerd met de douane over hoe deze processen, zowel in de praktijk als op papier, verbeterd kunnen worden. Hierbij is het van belang dat alle werknemers op de hoogte zijn van de processen binnen het bedrijf. Verlangd wordt dat hier actief over wordt nagedacht. De houder van de AEO-vergunning heeft als voordeel dat de banden met de douane intensiever zijn dan van bedrijven die geen AEO-status hebben. Vooral het vereenvoudigen van procedures en de informatieverschaffing rondom het doen van douaneaangiftes zijn voordelen die het overwegen waard zijn.


Gecertificeerd
Sinds juni 2018 is Aircargo.nl officieel gecertificeerd voor beide vergunningen. "Dit betekent dat de douane een horizontaal toezicht heeft op onze volledige logistieke keten en alle processen genoeg vertrouwt voor een veilige toekomst", vervolgt Dion. "Door de jaren heen zijn wij bij Aircargo.nl steeds meer gegroeid in het afhandelen van complexe bloemenzendingen. Op jaarbasis versturen wij via de luchtvracht meer dan 1.500 bloemenzendingen over de hele wereld. Daarnaast verzorgen wij dagelijks documenten voor wegvervoer naar landen als Noorwegen, Zwitserland, Turkije en andere landen waarbij specifieke exportdocumenten nodig zijn."

"Dat de Douane vertrouwen heeft in onze logistieke keten betekent echter niet dat wij minder zorgvuldig kunnen zijn in onze dagelijkse douaneaangiftes. Het vertrouwen betalen wij terug door in gesprek te gaan met onze klanten. De aankomende periode willen wij als bedrijf meer informatie gaan verschaffen en zoeken naar verbetering in de relatie met onze zakelijke partners. Hierbij wordt gedacht aan het verbeteren van facturen, paklijsten, maar ook uitleg over oorsprongsdocumenten als de Form-A en EUR.1 en andere zaken die de samenwerking voor de toekomst kunnen bevorderen. Wij hebben de afgelopen tijd gemerkt dat het voor bloemenexporteurs niet altijd even makkelijk is om de informatie te vinden die nodig is om te exporteren. Zodra de juiste informatie is gevonden  aangaande de juiste goederencode dan blijkt vaak dat er nog een aantal maatregelen bijkomen waar goed naar moet worden gekeken. Een van de meest recente veranderingen is de aangescherpte importwetgeving in China, welke inhoudt dat voor het vertrek van zendingen naar China een aantal gegevens bekend moeten zijn om bij aankomst in China in te kunnen klaren door Chinese agenten. Daarnaast is de Brexit een zaak die veel aandacht vereist en zit ook Trump niet stil in Amerika, om maar een aantal voorbeelden te noemen."

Het individu
Voor veel ex- of importeurs zijn zaken als de Brexit, veranderingen in de relatie met de VS en veranderingen in de wetgeving niet van toepassing, maar juist voor degene waar dit wel van belang is wil Aircargo.nl zoeken naar oplossingen. "Als MKB bedrijf willen wij op een persoonlijke wijze werken aan een gezamenlijke groei voor de toekomst en zijn wij van mening dat informatieverschaffing hier een belangrijke rol in speelt. De AEO-status betekent voor ons het goede begin dat staat voor het halve werk, maar ons werk stopt pas als de goederen in juiste orde op locatie staan."

Voor meer informatie:
Aircargo.nl
T: +31 88 088 2407
P.O. Box 216
2130 AE, Hoofddorp
E: info@aircargo.nl
www.aircargo.nl


Publicatiedatum: 9-8-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

16-8-2018 Eerste geinteresseerden melden zich voor Mooy Logistics
16-8-2018 Publiek opnieuw grootste sponsor Varend Corso
16-8-2018 De zakelijke kant aan bedrijfsovername binnen de familie
15-8-2018 Mooy Logistics failliet; curator onderzoekt doorstart
15-8-2018 GRS Inkoop kiest FlorAccess als nieuwe voorkeursleverancier
13-8-2018 Monsanto veroordeeld tot miljoenenboete vanwege Roundup
13-8-2018 Nieuwe huisstijl voor Proefcentrum Hoogstraten
13-8-2018 VDE plant bestaat 70 jaar
13-8-2018 RHP-certificatie voor Nestaan
10-8-2018 Zuid-Afrikaanse Protea wint aan populariteit
9-8-2018 Tuinbouwjongeren Westland op bezoek bij Van der Valk
9-8-2018 Nieuwe foliekas voor NovaCropControl
8-8-2018 Kenia: zonnepanelen leveren 50% energie rozenteler
8-8-2018 Alarm na lekkage koelgas Bloemenveilingterrein
8-8-2018 Debiteur collectief aanschrijven blijkt effectief
7-8-2018 Kas groeit en Mobiliteitscentrum Glastuinbouw samen verder als Kas groeit
6-8-2018 Twee nieuwe leden voor Benefits of Nature
6-8-2018 Biologisch afbreekbare plug toegevoegd aan Skal inputlijst
6-8-2018 Naktuinbouw krijgt nieuw laboratorium
6-8-2018 Syngenta neemt Floranova over

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code