Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Einde Europese droogte in zicht

Tholen - Vannacht gaat het regenen, zo zijn de voorspellingen en de daaropvolgende dagen moet het gedaan zijn met de Mediterraanse toestanden. Vanuit alle hoeken snakt men naar water en met name in de vollegronds productie op de hoger gelegen zandgronden worden al forse schades geraamd. Ook is niet alleen het water, maar ook de benodigde diesel en de tijd die ondernemers kwijt zijn met beregenen een steeds grotere kostenpost aan het worden. De diefstal van een waterberegeningsinstallatie bij een akkerbouwbedrijf in Reusel 2 dagen geleden kan wat dat betreft symbool staan voor de gehele problematiek.


foto: Summerflowers

Maar niet alleen Nederland is de klos, grote delen van Europa hebben al langere tijd te kampen met hitte en droogte. Voor de zomerbloemenproductie heeft dat grote nadelige gevolgen, hoewel er lichtpuntjes zijn. Zo worden in Engeland zonnebloemen leuk verkocht en heeft men er een heus nieuw boeket uitgevonden - de Wonky Flowers - en in Denemarken schijnt de productie van pothortensia goed te gaan.

Britse zonnebloem vliegt over toonbank
Dat van die zonnebloemen wordt gemeld door de Britse keten Waitrose. Deze retailer haalt zijn bloemen uit Lincolnshire Fens, nabij Spalding. De oogst zou prima zijn en ook de verkoop verloopt uitstekend. Nicola Wall, inkoper bij Waitrose: ďDe verkoop van zonnebloemen zit nu op een niveau van 46% boven ons jaarlijkse gemiddeld.Ē

Wonky Flowers
Weer een andere Britse keten, Morrisons, heeft een geinige marketing stunt bedacht: Wonky Flowers. Bloemen die duidelijk last hebben gehad van de droogte, maar niet dusdanig verlept zijn dat er zogezegd geen esthetisch plezier meer aan te beleven valt, worden tot boeketjes gemaakt en vinden zodoende alsnog aftrek. Een vergelijkbaar experiment eerder met Wonkey Vegetables bleek ook al succesvol en met deze stunt wordt daarop voortgeborduurd. Zo leent statice, dat door de droogte wat kort uitvalt, zich hier uitstekend voor. De bloemen worden goedkoper aangeboden - een boeketje is normaal 5 pond, tegen 3 pond nu.

Denemarken
In Denemarken hebben we te midden van het ongeluk ook een lachende kweker aangetroffen, Soren Schroll van Schroll Flowers. Deze teelt hortensia's op pot. "Vorig jaar hadden we een koudere zomer, dat is nu wel anders. Netto komen we niet slechter uit dan toen." Puntje van zorg is wel de productielocatie in Portugal, waar de temperatuur deze dagen tot wel heel grote hoogten stijgt. "Hoe dat uitpakt zullen we nog zien."

Duitsland
Deze voorbeelden zijn lichtpuntjes en uiteraard niet illustratief voor de land- en tuinbouw als geheel. In Duitsland heeft de Bundes deutscher Baumschulen (BdB) een enquÍte onder de leden gehouden, waaruit blijkt dat met uitzondering van het zuiden overal schade wordt geleden. Het gaat daarbij om houtachtige producten en producten op pot. 20.000 Hectare productie zou zijn aangetast en daarom worden nu al tekorten voorspelt. "De prijzen van onze bomen zullen stijgen", weet BdB voorzitter Helmut Selder. "Naast schade aan de gewassen zullen ook de extra arbeidskosten en energiekosten doorberekend moeten worden."


Publicatiedatum: 7-8-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

16-8-2018 Belichte teelt fossielvrij met latente warmteterugwinning
15-8-2018 Assortiment duurzame gewasbescherming bollenteelt groeit gestaag
14-8-2018 Limburgse agrariŽrs leveren verboden bestrijdingsmiddelen in
13-8-2018 Video: teeltadviseurs Svensson vergelijken gerbera met cymbidium
13-8-2018 Groenten en planten gedijen op stro
10-8-2018 Voorzichtigheid geboden met oppervlaktewater wegens veel blauwalg
10-8-2018 Meer afrikaantjes, meer bijen, betere lelies
10-8-2018 Noodweer valt mee, blije telers tonen volle bassins
9-8-2018 Watermodule in digitale tool voor service en onderhoud
7-8-2018 Artistieke video brengt stekproductie Floritec Oeganda in beeld
7-8-2018 Nieuw cursusseizoen duurzaamheid met HNT en Plantweerbaarheid
7-8-2018 Alleen aanwezigheid waterstofperoxide in water geen garantie op schone kas
6-8-2018 "Druppelirrigatie in pioenen scheelt de helft"
6-8-2018 Gnatrol SC biedt uitkomst tegen varenrouwmug
20-7-2018 Telers mediwiet in de wachtrij voor licentie
18-7-2018 "Inline-druppelsysteem ideale beregening tijdens warm en droog weer"
17-7-2018 Onderzoek verkent interconnectie geur en kleur in roos genoom
16-7-2018 Onderzoeksvoorstel voor aanpak fusarium ingediend
13-7-2018 Kleine hoeveelheid zink essentieel voor vorming groeistof van de plant
12-7-2018 "Investering in AntiReflect geeft flinke meeropbrengst"

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code