Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aanbestedingsprocedure ingetrokken na klachten

Telers mediwiet in de wachtrij voor licentie

Tholen - Geïnteresseerde partijen in de teelt van medicinale wiet in Nederland moeten voorlopig nog even geduld hebben. De aanbestedingsprocedure voor de enige licentie in Nederland, op dit moment in handen van Bedocran International uit Veendam, is door het Bureau voor Medicinale Cannabis ingetrokken nadat internationale partijen hun vraagtekens hadden geplaatst bij de in hun ogen 'naar de huidige licentiehouder toegeschreven' procedure.

In navolging van het besluit valt in De Telegraaf te lezen dat er door voornamelijk Canadese partijen geaasd wordt op de licentie. Ondertussen is al sinds eind 2017 Benjamin Bronfman, zoon van Warner Music miljardair Edgar Bronfman, als investeerder bij Bedocran betrokken. Zijn geschat vermogen is zo'n honderd miljoen, maar zijn investeringen beslaan alleen de internationale tak van het Veendamse bedrijf.

Barrières
Bronfman gelooft dat er veel meer medicinale eigenschappen aan wiet zitten dan tot nu toe gedacht. Bronfman in De Telegraaf: 'Cannabis is een niet-dodelijke plant, waarvan we de werking eigenlijk nog maar net beginnen te begrijpen. (...) Ik zou niet weten waarom voor een natuurlijk product, waar zoveel patiënten nu al baat bij lijken te hebben, zoveel barrières moeten worden opgeworpen."

Van dat laatste lijken ook steeds meer Tweede Kamerleden overtuigd te raken. Zij zijn gevoelig voor de vele positieve geluiden van gelukkige gebruikers van mediwiet, waardoor de roep om beter betaalbaar mediwiet als medicijn toeneemt. Een tijd lang werd mediwiet vanuit de basisvergoeding vergoed, maar omdat de Nederlandse Zorgautoriteit niet overtuigd is van alle geneeskrachtige eigenschappen, is dat teruggedraaid.

Recreatiegebruik
Tegelijkertijd met de roep om meer medicinale wietteelt, wordt ook gewerkt aan een ruimer experiment voor wiet voor recreatiegebruik. De Commissie Knotterus bracht onlangs een rapport uit waarin werd aanbevolen om de wietproef verder te verruimen. De Raad van State sluit zich hierbij aan. Wietteelt zo door verruiming van de wietproef uit het criminele circuit gehaald moeten worden.