Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoek toont aan: actief kool inzetbaar voor waterzuivering glastuinbouw

In 2017 is binnen het project 'Technologie voor behandeling lozingswater glastuinbouw' onderzoek uitgevoerd naar de toepasbaarheid van actief kool voor het zuiveren van gewasbeschermingsmiddelen in lozingswater van de glastuinbouw. Dit omdat bij aanvang van het project hier geen kennis over beschikbaar was en de verwachting was dat dit qua kostprijs een interessante techniek zou kunnen zijn. Inmiddels is, mede dankzij de in dit project ontwikkelde kennis, gebruik van actief kool voor de glastuinbouw een optie.



Twee typen actief kool zijn beschikbaar voor het uitvoeren van waterzuivering: granulair (GAC) en poeder actief kool (PAC). Tests op laboratoriumschaal hebben aangetoond dat zowel met GAC (GAC 400 en HPC Super 830) als met PAC (SAE Super en Pulsorb WP235) het gewenste zuiveringsrendement van ten minste 95% per werkzame stof uit Standaard Water gehaald kan worden, afhankelijk van de dosering en de contacttijd.

Onderzoek naar PAC- installatie
In het onderzoek is een installatie op basis van PAC ontwikkeld. Een PAC-installatie bestaat uit een doseerunit voor PAC, een (geroerd) reactorvat voor het halen van de contacttijd en een nafiltratie. Voor nafiltratie zijn verschillende filters onderzocht. Een doekfilter lijkt het meest geschikt in een simpel een robuust systeem voor het verwijderen van PAC uit het behandelde water. Vervolgens is een pilotinstallatie gebouwd. Voor SAE Super en Pulsorb WP235 is voor drie doseringen en drie contacttijden het zuiveringsrendement vastgesteld. Beide typen PAC lieten een oplopend zuiveringsrendement zien bij toenemende dosering en contacttijd. Het gewenste zuiveringsrendement werd echter niet voor alle werkzame stoffen gehaald. Dit effect werd mogelijk veroorzaakt door een relatief lage turbulentie in het reactorvat, waardoor het transport van de werkzame stoffen uit de vloeistoffase naar de adsorptieplaatsen van het PAC langzamer verliep dan op labschaal. Een andere oorzaak kan liggen in het doseren van het vlokmiddel, dat desorptie van de werkzame stoffen vanaf het PAC kan veroorzaken. Daarnaast hebben deeltjestellingen laten zien dat ook de nafiltratie van het PAC uit het behandelde water met vlokmiddel en een doekfilter nog optimalisatie nodig heeft.

Als spin-off van het project heeft projectpartner WaterQ inmiddels een door de BZG goedgekeurde installatie op basis van PAC ontwikkeld, waarin ultrafiltratie als nafiltratie wordt toegepast.

Rekentool om te helpen in keuze zuiveringstechniek
Tevens is binnen dit project een rekentool ontwikkeld in Excel. Deze is online beschikbaar voor telers. In de tool is informatie over de investeringskosten, gebruikskosten en onderhoud van de installaties opgenomen. De rekentool kan ook buiten de projectduur om worden aangevuld met de recentere goedgekeurde zuiveringsinstallaties. Hiervoor kunnen de toeleveranciers informatie aandragen.

Het onderzoek is tot stand gekomen met geld dat door de hele sector gezamenlijk is opgebracht. Kennis in je Kas (KijK) is van belang om sectorbreed onderzoeksgeld beschikbaar te krijgen om voorop te blijven lopen in de ontwikkeling van de glastuinbouw.

Bekijk hier het eindrapport.

Voor meer informatie:
Glastuinbouw Waterproof

www.glastuinbouwwaterproof.nl
water@ltoglaskracht.nl
Publicatiedatum: