Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nunhems draagt royalty's af aan Benefit-sharing Fonds Internation Treaty

Veredelaar deelt ton winst met telers in ontwikkelingslanden

Nunhems Netherlands b.v., gespecialiseerd in groentenrassen, heeft ruim honderdduizend euro betaald aan het Benefit-sharing Fonds van de International Treaty. Dit komt overeen met 0,77% van de omzet van tien groentenrassen, die ontwikkeld zijn op basis van o.a. materiaal verkregen van twee genenbanken, waaronder het Centrum voor Genetische Bronnen, Nederland (CGN).



In 2010 heeft Nunhems Netherlands b.v. een Standard Material Transfer Agreement (SMTA) ondertekend voor de ontvangst van materiaal uit de CGN collectie. De SMTA is ontwikkeld voor de uitwisseling van plantaardige genetische bronnen die deel uitmaken van het Multilaterale Systeem voor Toegang en Verdeling van Voordelen van het Internationale verdrag inzake Plantgenetische Hulpbronnen. Dit systeem is zo ontworpen dat opbrengsten die voortkomen uit het gebruik van genetische bronnen gedeeld worden met boeren in ontwikkelingslanden via het Benefit-sharing Fund.

Genenbank
Zoals veel genenbanken, gebruikt het CGN de SMTA voor de uitwisseling van al het materiaal in haar collectie. Onlangs heeft Nunhems Netherlands $ 119 083, omgerekend ruim 101 duizend euro, betaald aan het Benefit-sharing Fund. Dit is 0,77% van de opbrengst van de verkoop van tien rassen die ontwikkeld zijn m.b.v. materiaal afkomstig uit de collecties van het CGN en de Leibniz Institute of Plant Genetics and Crop Plant Research (IPK) in Duitsland. De rassen zijn gepatenteerd in de VS.

"We hopen dat dit de start is van een oogstperiode en dat we in de toekomst meer gebruiksbasisbetalingen gaan betalen, net als dat wij verwachten dat andere veredelaars dat gaan doen," vertelt Peter Ogg, juridisch adviseur bij Nunhems Netherlands b.v.

Volgens Theo van Hintum, hoofd van CGN-Plant, laat de betaling zien hoe belangrijk genenbank accessies zijn voor de plantenveredeling. "Voorheen was het onmogelijk de impact van ons materiaal te kwantificeren, en dat is het nog steeds. Maar deze eerste betaling geeft op zijn minst een idee." Hij voegt toe: "En natuurlijk, het belangrijkste is dat deze contributie aan het Fonds een positieve signaal geeft over de bereidwilligheid van de zaadindustrie om de winsten uit hun veredelingsactiviteiten te delen, niet alleen via hun producten en input in-kind aan genenbanken, maar ook in klinkende munt."

Bron: Wageningen University and Research 
Publicatiedatum: