InnovationQuarter wil externe motor voor innovatie zijn:

"We zijn een vonk die een vuurtje bij ondernemers aanwakkert"

InnovationQuarter is partner geworden van de Greenport. Dat werd bekendgemaakt tijdens het Jaarevent van de Greenport op 4 juni. Gerbert van der Wal, hoofd Business Development: "Het is voor InnovationQuarter belangrijk verbonden te zijn met het regionale tuinbouwcluster."InnovationQuarter is de regionale ontwikkelingsmaatschappij van Zuid-Holland. Het financiert innovatieve bedrijven, assisteert buitenlandse ondernemingen bij het vestigen in Zuid-Holland en organiseert samenwerking tussen innovatieve ondernemers, kennisinstellingen en overheid.

Samengevat: InnovationQuarter werkt aan een economisch sterk Zuid-Holland. De Greenport was daarom al een belangrijke gesprekspartner voor InnovationQuarter, vertelt Gerbert van der Wal, hoofd Business Development. Daarbij komt dat de organisatie sinds 1 februari eindverantwoordelijk is voor de Roadmap Next Economy (RNE), waarbij de Greenport ook nauw betrokken is.

Transitiepaden
De RNE is in november 2016 opgeleverd en schetst via vijf transitiepaden (circulair, energie, digital, next education en next society) een handelingsperspectief voor de regio. De opdracht voor InnovationQuarter is onder meer om voor alle transitiepaden scherp te maken én houden welke programma's, projecten en systeeminterventies nodig zijn om de ambities van de RNE te realiseren.

Daarbij is de samenhang tussen de transitiepaden een belangrijk aandachtspunt: de RNE is immers een brede, inclusieve agenda. Vandaar dat de Roadmap Next Economy Greenport – die in april werd gepresenteerd – aansluit op de ambities van InnovationQuarter en de RNE, vertelt Van der Wal. "De Roadmap Next Economy krijgt pas echt vorm als je de transitieagenda verbindt met regionale clusters. En voor de tuinbouw is dat de Greenport."

Publieke onderneming
Dat InnovationQuarter partner is geworden van de Greenport is dus niet meer dan logisch. "Het is voor ons belangrijk verbonden te zijn met het regionale tuinbouwcluster. Want tuinbouw is belangrijk voor het DNA van de regio, net zoals bijvoorbeeld de haven dat is."

InnovationQuarter ondersteunt en stimuleert innovatie; Van der Wal hoopt dan ook dat de organisatie kan bijdragen aan het verder ontwikkelen van de tuinbouwsector. "We helpen ondernemers verder, om zo de regionale economie te versterken. Dat doen we door onder meer te investeren, door partijen te verbinden en door consortia te bouwen en door buitenlandse partijen naar de regio te trekken. Daarbij bieden we toegang tot financiering: we zijn de draaischijf richting onder meer provincie en het rijk."

De medewerkers van InnovationQuarter zijn dan ook geen consultants die per uur moeten worden afgerekend. Het is immers een publieke onderneming, gefinancierd door onder het ministerie van Economische Zaken, Zuid-Holland, kennisinstellingen en enkele gemeenten. "Zie ons als een externe motor voor innovatie. We zijn een vonk die een vuurtje bij ondernemers aanwakkeren en daarin risico durven te nemen."

Doing good by doing business

Bedrijven uit de tuinbouw weten InnovationQuarter te vinden. De afgelopen jaren werkten de business developers van InnovationQuarter samen met tal van bedrijven op tal van onderwerpen: van digitalisering tot inhoudsstoffen. Maar dat aantal mag best omhoog, vindt Van der Wal.

"Het mooie aan de tuinbouw is dat er veel ondernemers zijn die werken aan vernieuwing, maar tegelijk beslissingen nemen over het hier & nu van hun bedrijf. Daarbij komt dat de sector werkt aan relevante maatschappelijke kwesties, zoals CO2, voeding en restwarmte. Je zou kunnen zeggen dat de tuinbouw al voor een belangrijk deel bezig is met 'doing good by doing business."

Bron: Greenport West-Holland

Publicatiedatum: 11-7-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

13-7-2018 Inhoud portemonnee agrarische huishoudens krimpt voor vierde jaar op rij
12-7-2018 "Trots op koppositie sector in de energietransitie"
10-7-2018 Omzet FloraHolland over eerste helft 2018 vrijwel gelijk aan vorig jaar
10-7-2018 Aftrekpercentage EIA in 2019 naar 45 procent
9-7-2018 HAS Hogeschool en de LLTB starten nieuw lectoraat Bodem
6-7-2018 Collectieve waterzuivering Nieuwe Waterweg richt ondernemersgroep op
4-7-2018 Hoe een bloemetje of een bak tomaten voor het personeel de werkgever duur kan komen te staan
2-7-2018 Zaltbommel zit met huisvesting grote groepen arbeidsmigranten
2-7-2018 "Afschaffing GMO-subsidies heeft de voorkeur"
2-7-2018 Japan omarmt Nederlands kassenmodel
2-7-2018 Kabinet neemt het op voor boer en tuinder
29-6-2018 KijK stelt advies vervolg financiering gewasoverstijgend onderzoek vast
29-6-2018 Minister bijgepraat over onderwijsvernieuwing Lentiz MBO Westland
29-6-2018 6% meer loon voor werknemers bloembollengroothandel
27-6-2018 Krapte op agrarische arbeidsmarkt sectorbreed
27-6-2018 Certificering nullozing mogelijk vanaf 1 juli 2018
27-6-2018 Activiteiten MPS-HCS per 1 juni overgedragen aan DLVge
26-6-2018 Glastuinbouw haalt onderwijs naar de kas
25-6-2018 Geen werkvergunning voor Kroaten meer nodig
25-6-2018 Agrarische en groene sector tekent voor nul ongevallen op het werk in 2020

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code