Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Brits bedrijf opent eerste operationele fabriek voor cryogene energie-opslag

In de buurt van het Britse Manchester is begin deze maand een LAES-locatie (Liquid Air Energy Storage) opgestart. Het is de eerste operationele fabriek voor cryogene energie-opslag.

Bij cryogene energie-opslag (CES / Cryogene Energy Storage) wordt atmosferische lucht ontdaan van waterdamp en CO₂, zodat een mengsel overblijft dat grotendeels uit zuurstof en stikstof bestaat. Dit mengsel wordt vervolgens vloeibaar gemaakt door het terug te koelen tot -190 °C, waarna het wordt opgeslagen. Door de vloeibare lucht op een later moment weer op te warmen, kan met de damp een turbine worden aangedreven om elektriciteit op te wekken. Als in het eerste stadium – het vloeibaar maken van lucht – louter duurzaam opgewekte elektriciteit wordt gebruikt, is er sprake van duurzame energieopslag. Met deze buffer kunnen pieken in de elektriciteitsvraag worden opgevangen, bijvoorbeeld bij ongelijktijdigheid van energieopwekking en energieconsumptie.



Hergebruikte restwarmte
Na jaren onderzoek wordt cryogene energie-opslag sinds kort ook in de praktijk toegepast. In de buurt van het Britse Manchester heeft Highview Power Storage onlangs een LAES-locatie (Liquid Air Energy Storage) geopend die in staat is om 5.000 huishoudens drie uur lang van elektriciteit te voorzien. Hoewel bij eerdere pilotprojecten slechts een efficiëntie van 25 procent werd bereikt, wordt bij de nieuwe LAES uitgegaan van 60 tot 75 procent. Daarmee zou het niveau van alternatieve systemen worden benaderd. Onderzoekers zijn ervan overtuigd dat de efficiëntie verder kan worden verhoogd door nog meer in te zetten op hergebruik van restwarmte uit de installatie. Ook wordt binnen het CryoHub-project gekeken of de cyclus (gasvormig > vloeibaar > gasvormig) efficiënter kan worden ingericht door opslaglocaties naast vrieshuizen te plaatsen en er restkoude en -warmte mee uit te wisselen.

CryoHub

Ook in andere landen wordt serieus gekeken naar de mogelijkheden van cryogene energieopslag. Zo werken bedrijven en organisaties, waaronder compressorfabrikant Mayekawa, gasleverancier Air Liquide, verschillende universiteiten en het International Institute of Refrigeration (IIR/IIF) samen in CryoHub. Dit project werd in 2016 opgestart en wordt vier jaar lang gefinancierd vanuit het EU-programma Horizon 2020. Het doel van Cryohub is onder andere om te onderzoeken welke kansen het biedt als CES-locaties worden gekoppeld aan vrieshuizen en hoe veel CO₂-emissie daarbij wordt vermeden. Bovendien wordt een demonstratiemodel gebouwd om het potentieel van CES in de praktijk aan te tonen.

bron: RCC K&L
Publicatiedatum: