Mededelingen

Vacaturesmeer »

Tweetende tuinders

Top-5 - gisteren

Top-5 - afgelopen week

Top-5 - afgelopen maand

Wisselkoersenmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Vellekoop Makelaardij-Onteigeningszaken: "Niet meer, maar Beter"

Kijkje in de tuinbouwvastgoedmarkt

Met een klein team werkt Vellekoop Makelaardij-Onteigeningszaken aan “Niet meer, maar beter”. Dat ziet men naar eigen zeggen terug in de vastgoedmarkt voor glastuinbouw. Investeren in goede locaties met perspectief voor duurzame energie, samenvoegen van locaties om efficiënter te werken, fusies/samenwerkingen binnen teeltgroepen of in de bedrijfskolom en (nieuw)bouw op de kop van het bedrijf ten behoeve van het verwerken eigen product zijn zomaar een paar ontwikkelingen van de laatste tijd. Ondernemers worden steeds creatiever om met de schaarse middelen (niet te vergeten de medewerkers) in te spelen op vragen uit de markt. Dat alles levert ook “wijkers” op: ondernemers die de ontwikkelingen niet bijhouden en hun bedrijven/gronden verkopen.

Hoe vertaalt zich dat alles in de markt?


foto: Vellekoop Makelaardij

Prijzen
Stabiel, nadat de afgelopen jaren de prijzen vanuit het dal met 25 à 30% zijn gestegen.

Toenemend aantal transacties van kleinere bedrijven
De markt voor aan- en verkoop van glastuinbouwbedrijven en -gronden kenmerkte zich het afgelopen half jaar door een toenemend aanbod van kleinere bedrijven. Deze bedrijven werden vooral gekocht door buren of bedrijven uit de directe regio. De juiste timing is in die situatie voor beide partijen van belang. Doet zich een mogelijkheid voor om het bedrijf te verkopen, dan wordt dit serieus overwogen. Onze rol daarbij is de advisering over prijzen, aanpak en voorwaarden, zowel voor verkopers, maar ook kopers schakelen ons steeds meer in. Dit laatste zoals bij een aankoop van aangrenzende grond in het Westland.

Middensegment tot 10 hectare kas, gering aanbod, kleine vraag
In de groententeelt zijn wij recent betrokken geweest bij enkele transacties van moderne bedrijven tussen 5 en 10 hectare. In de sierteelt betrof het bedrijven van veelal iets kleinere oppervlakte en ook iets oudere glasopstanden.
Het betrof bijvoorbeeld in de regio Bleiswijk een “groeier” in de komkommerteelt, een bedrijfsverplaatsing in het sierteeltgebied rondom Aalsmeer en ook een reconstructie met meerdere bedrijven (“stoelendans” met aan- en verkoop bedrijven en -bouwrijpe- gronden) in de Noordoostpolder.
Binnen deze groep leven veel vragen over toekomstperspectief en hoe hierop in te spelen. Wij leveren hier veel advieswerk door met de ondernemers de kansen en mogelijkheden te bespreken.

Categorie bedrijven die verkocht worden ten behoeve van aanverwante (semi-agrarische) bestemmingen
Dit betrof voor ons kantoor onder andere de verkoop in Noord-Holland van een moderne kwekerij (3 hectare) aan een investeerder, die de kas transformeert naar een op- en overslag voor bloemen en planten.


Verkoop van bedrijven en gronden naar bestemmingen buiten de glastuinbouw/agrarisch.
De term “Onteigeningszaken” in onze bedrijfsnaam slaat op verkoop bij (minnelijke) onteigening en advisering bij warme locaties.
In gebieden met potentie voor woningbouw of bedrijfsterrein treden wij in toenemende mate op voor grondeigenaren/glastuinders bij overleg met gemeenten en projectontwikkelaars. Deze partijen zijn steeds meer actief op zoek naar bouwgrond.

“Eigen gronden” van gemeenten/projectontwikkelaars raken op en binnenstedelijk kan niet veel meer gebouwd worden. De markt voor woningbouwgrond en bedrijfsterreinen is over het algemeen goed, maar sterk conjunctuurafhankelijk. Daarnaast stijgen de bouwkosten sterk, duren procedures lang en hebben de gemeenten/overheid met de Grex (Grondexploitatiewet, waarin onder andere opgenomen de financiële bijdrage aan de gemeente) een krachtig instrument om kosten bij de ontwikkelaar neer te leggen.

Dit alles met gevolg dat de grondwaarde soms niet eens voldoende is om een glastuinbouwbedrijf te verplaatsen of “warm” te saneren. Het aantal transacties is nog gering, maar stijgt wel, zo is onze verwachting.

Vellekoop Makelaardij-Onteigeningszaken begeleidt en adviseert eigenaren in deze materie. Het is veelal een echte strijd, taai ook en langdurig, om een goede verkoopsom boven tafel -en ook daadwerkelijk gerealiseerd- te krijgen-. Geen standaard werk, maar een echt specialisme.

Taxatie
Vanuit de doelstelling om “dicht bij ons hart” (de glastuinbouw)taxaties met nog meer onderbouwing uit te voeren, kunnen wij onze relaties goed van dienst zijn. Branchevreemde opdrachten worden niet aangenomen, maar wel taxaties net naast de glastuinbouw, zoals onbebouwde agrarische gronden, boomkwekerijen, tuincentra en “warme locaties”.


Dick van der Wel RT
Vellekoop Makelaardij
Hoekeindseweg 37
2665 KA Bleiswijk
010 521 76 66
makelaar@vellekoop.nl
www.vellekoop.nl

Publicatiedatum: 9-7-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

18-7-2018 Enigma Flowers doet mee in Floranti
17-7-2018 Ontdek online het Floriadeterrein Almere 2022
17-7-2018 Beekenkamp en Syngenta combineren Poinsettia portfolio
17-7-2018 Houweling bouwt grootste zonnedak van Zuid-Holland
16-7-2018 Nieuwe speler op de markt voor insectengaas wil voor frisse wind gaan zorgen
16-7-2018 Flinke compostbrand bij afvalverwerker Hoeksebaan
13-7-2018 Decorum partner van BGI Duitsland
13-7-2018 Asocolflores en AgroCheck samen achter wanbetalers aan
12-7-2018 Ook Noord-Amerikaanse markt wil met bruikbare data telen
12-7-2018 Dümmen Orange neemt callaveredeling Nieuw-Zeelandse Bloomz over
12-7-2018 Denemarken: Knud Jepsen wijdt 1,8 hectare aan cannabis
11-7-2018 Veredelaar deelt ton winst met telers in ontwikkelingslanden
11-7-2018 Eerste editie thriathlon smaakt naar meer
10-7-2018 3,8 miljoen euro voor innoverende MKB-bedrijven
10-7-2018 Sportief Anthura fiets 190K bij gelegenheid 80-jarig jubileum
10-7-2018 Het enorme groeipotentieel voor het veiling-wiel
10-7-2018 David van Mechelen nieuwe financieel directeur FloraHolland
9-7-2018 Willem Heemskerk nieuwe voorzitter Bloemencorso Bollenstreek
9-7-2018 Veredelaars op marktverkenning in Barcelona
9-7-2018 Elite-certificaat uitgereikt aan Sakata Ornamental Europe

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code