Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Brandweer mag waterput telers gebruiken

Boeren en tuinders kunnen via de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) laten weten of de brandweer in Limburg in noodgevallen hun grondwaterputten mag gebruiken bij een natuurbrand. De land- en tuinbouw in Limburg beschikt totaal over ruim 9.000 tappunten voor grondwater.

Positieve reactie
Gisteren heeft de LLTB via de mail 2.000 leden gevraagd mee te doen. Volgens Roel Boots, woordvoerder van de LLTB, zijn de eerste reacties positief. “De meest leden die zich tot nu toe hebben aangemeld, stellen al hun grondwaterputten ter beschikking. Dat kan hard gaan. Sommige leden hebben wel dertig putten.”



In de loop van volgende week deelt de LLTB de eerste gegevens van de inventarisatie met de veiligheidsregio zodat ze in geval van een calamiteit over de putten kan beschikken. Normaliter maakt de brandweer gebruik van leidingwaterputten, maar die zijn bij natuurgebieden vaak niet voorhanden.

Eerste keer
Het idee om de grondwaterputten van boeren en tuinders in te zetten bij nood komt van de belangenbehartiger. Die heeft het samen met het Waterschap Limburg uitgewerkt. Het is de eerste keer dat zoiets gevraagd wordt aan boeren en tuinders. Boots: “De aanleiding is de extreme droogte. Er zijn al wat natuur- en bermbranden. De natuur gaat de burger aan het hart en dat geldt voor boeren en tuinders net zo. Als sector willen wij onze maatschappelijke verantwoording nemen en de schade door brand in de natuur zo veel mogelijk beperken.”

Type pomp
De 9.167 grondwaterputten zijn geregistreerd bij Waterschap Limburg. In de inventarisatie van de LLTB wordt onder andere gevraagd om wat voor grondwaterpomp het gaat. Woordvoerder Silvia van Nispen van het waterschap: “In grondwaterpompen kan verschil zitten. Bijvoorbeeld of er een koppelstuk op zit waar de brandweer mee uit de voeten kan.”

Geen risico’s
Het waterschap geeft overigens aan dat boeren en tuinders niet in de problemen kunnen komen wanneer hun grondwaterput bij een calamiteit wordt ingezet. “De brandweer sluit de slang direct aan op de put en niet op de pomp. Het water gaat dus buiten de debietmeter of urenteller om.” Ook kwekers die een grondwaterput hebben in een beschermingszone van een natuurgebied waar restricties gelden voor de hoeveelheid op te pompen grondwater, hoeven niet bang te zijn dat ze later in de problemen komen. “We zien een natuurbrand natuurlijk als een calamiteit.”

De LLTB roept overigens ook niet-leden via de media op zich aan te melden. Immers zo’n 25 procent van de boeren en tuinders in Limburg is geen lid van de LLTB.

bron: Greenity
Publicatiedatum: