John Meewisse, Meewisse Plants

Nullozing aangevraagd voor teelt bromelia

Meewisse Plants in het Drentsche Erica is gespecialiseerd in de teelt van twee van de bromeliasoorten: Guzmania (8 variëteiten) en Aechmea (6 variëteiten). Het bedrijf heeft hiervoor twee locaties van ieder 4 hectare. Van de totale oppervlakte is 70 procent uitgevoerd met rolcontainers. De laatste 18 weken van de Aechmeateelt vindt op een gesloten ondergrond met lavabed plaats. Het bedrijf heeft een aanvraag lopen voor nullozing.Voldoende regenwater
Voor gietwater gebruikt de bromeliakwekerij regenwater dat in twee regenwaterbassins van ieder 3.500 m3 wordt opgevangen. “Het watergebruik van Bromelia is laag”, zegt John Meewisse. “Ook in een periode van droogte hebben we voldoende regenwater tot onze beschikking. Het bassin is na de droge maand juni pas voor een kwart leeg. Alleen als het extreem lang droog blijft, moeten we aanvullen met leidingwater.”

Waterstromen in kaart gebracht
Adviesbureau Delphy heeft een Bedrijfscan Waterstromen uitgevoerd. De scan is onderdeel van het project Duursaam Glashelder, waar de bromeliateler aan meedoet. Het opgemaakte rapport is in aanwezigheid van het adviesbureau door Meeuwisse besproken met het bevoegd gezag, vertegenwoordigt door de uitvoeringsorganisatie RUD Drenthe en het Waterschap Vechtstromen. Uit dit overleg kwam naar voren dat het spoelwater van een SAF-filter terug moet in het bassin en niet naar de sloot mag. Met deze kleine aanpassing is de bromeliakwekerij klaar voor nullozing. De teler heeft goede begeleiding en adviezen van zowel Delphy als het bevoegd gezag gehad.

Voordeel van nieuwbouw
Om water te besparen heeft Meewisse bij de nieuwbouw in 2000 al veel leidingwerk laten aanleggen wat het water terugbrengt in het bassin. “Bij de nieuwbouw was er nog geen sprake van regels voor emissieloos telen. Door de waterstromen te centraliseren, hebben we het onbewust toch goed gedaan. Daar hebben we nu veel voordeel van. We hebben alleen de niet zichtbare, oude drainagepijpen die in de sloot uitkomen, moeten afdoppen.”

Bovenlangs watergeven
De teler geeft de bromelia’s in zowel de rolcontainers met open gaasbodem als op de gesloten teeltvloer water met de regenleiding. De ondergrond is gesloten met dichte folie waar anti-worteldoek over heen ligt. Het overtollige water loopt naar een draingootje en komt vervolgens in een drainput terecht. Van daaruit wordt het naar de drainwatersilo gepompt, maar gaat het eerst door een SAF-filter om het van organisch materiaal schoon te maken. Het drainwater wordt zonder ontsmetting hergebruikt. De bromeliateler mengt het drainwater op met regenwater. Voordat het water uit het regenwaterbassin in de schone dagvoorraad komt, gaat het water door een SAF-filter.

Laag waterverbruik

De bromelia gebruikt maar weinig water. Op 4 hectare is het waterverbruik onder zomerse omstandigheden maar 300 m3 per week. Hiervan komt 10 procent aan drainwater terug, wat wordt gefilterd. Deze 30 m3 levert 150 liter aan spoelwater op. “We vragen ons af wat de invloed van deze 150 liter aan spoelwater in een sloot is”, aldus de teler. “Toch zullen we ons naar de wetgeving rond emissieloos telen moeten schikken. Maar het moet wel uitvoerbaar en controleerbaar zijn.”

bron: Glastuinbouw Waterproof

Publicatiedatum: 5-7-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

13-7-2018 Esperit Elements wint hoofdprijs zomeractie KP Holland
13-7-2018 Phalaenova viert 10e verjaardag
13-7-2018 Gezonder telen met insectengaas
13-7-2018 Kennisbijeenkomst over geďntegreerde gewasbescherming bij Beekenkamp
12-7-2018 AgroEnergy levert duurzame warmte in tuinbouwgebied Siberië
12-7-2018 Kijkje tussen de noviteiten bij Tesselaar Alstroemeria
12-7-2018 Werknemer van de toekomst enthousiasmeren voor de tuinbouw
12-7-2018 Crocosmia 'Lucifer' in de spotlights
12-7-2018 Werkbezoek Carla Dik-Faber aan de tuinbouw
10-7-2018 VHC behaalt duurzaamheidscertificaat MPS-ProductProof
6-7-2018 Tesselaar Freesia realiseert grootste zonthermieproject van Nederland
6-7-2018 RedStar en Looye Kwekers willen samen verder gaan
6-7-2018 De wereldwijde energietransitie op de tuin van Jaap Vreeken
6-7-2018 FAM Flower Farm promoot dahlia's, tulpen en narcissen
5-7-2018 Britse agapanthus verovert Europese vasteland
5-7-2018 Aardse Orchids treedt toe tot MPS Productproof
5-7-2018 Handelskwekerij Van der Velden verkoopt bedrijf in Costa-Rica aan Foremostco
5-7-2018 Dijk van Dijk wint Hydrangea Houdbaarheid Award 2018
4-7-2018 Stevige stengels met status
4-7-2018 Teler in beeld: Van Geel Orchideeën

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code