Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Opslaan, bewaren en prepareren van bloembollen verantwoordelijk werk

Aan het goed opslaan van bloembollen zitten regels. Joost Bakker van Van Zanten Flowerbulbs weet dit als geen ander. 16 jaar geleden is hij bij Royal Van Zanten binnengekomen en in de loop van de tijd is hij zich gaan richten op het bewaren en prepareren van bloembollen. Zo is hij ieder jaar voor miljoenen bloembollen verantwoordelijk.

Deze verantwoording begint bij het opslaan en bewaren van bloembollen in de aanwezige koelcellen op het bedrijf. Van binnenkomst tot vertrek. Joost: "Ondanks dat deze koelcellen computergestuurd zijn, is en blijft het mensenwerk, een “fingerspitzengefühl” die ik door de jaren heen heb ontwikkeld." Maar hoe gaat het er in de praktijk aan toe? Een kijkje in de wereld van het: opslaan, bewaren en prepareren van bloembollen. Laten we beginnen met de zomerbollen (tulpen en bijgoed).


Joost in één van de koelcellen bij Van Zanten Flowerbulbs (Hillegom)

Fysieke rondes
Tweemaal daags zeven dagen in de week worden er door Joost en zijn collega’s fysieke rondes langs iedere koelcel gelopen. Naast het controleren op temperatuur en luchtvochtigheid, vinden er ook controles plaats op zuur (ethyleen) in de lucht. Te veel ethyleen in de lucht houdt in dat er zure of besmette bollen in de cel aanwezig zijn. Zodra dit geconstateerd wordt, wordt de partij bollen direct in quarantaine gezet.

Externe factoren
Bij bovengenoemde controles wordt er ook gelet op externe factoren. Zo hebben wind, temperatuur en luchtvochtigheid invloed op het klimaat in de koelcel. Deze externe factoren kun je positief beïnvloeden door de besturing op de koelcel. ‘Sommige telers zijn bang voor een bepaalde luchtvochtigheid in de koelcellen. Bij zomerbollen zoals tulpen is dit niet iets waar je snel bang voor hoeft te zijn.’

Lucht
Wat niet vergeten moet worden is: verse lucht. Verse lucht is erg belangrijk in de koelcellen. Dit wordt via kleppen geregeld. Joost: ‘Te veel verse lucht in de cellen zorgt voor het uitdrogen van de bloembollen. Bij te weinig verse lucht kan er teveel ethyleen in de koelcellen ontstaan waardoor er weer ethyleenschade kan optreden. Al met al het regelen van verse lucht via de aanwezige kleppen luistert erg nauw.’

Ontwikkelstadium
Bij tulpenbollen worden verschillende temperaturen aangehouden. Voor de bloemontwikkeling in de bol wordt er gestart met een warme temperatuur. Voor het instellen van de juiste temperatuur moet altijd eerst het ontwikkelingsstadium van de bloem bepaald worden. We spreken van een stadium: I, II, P1, A1, A2 en G. ‘Want alleen met deze informatie kan je de juiste temperatuur van én de duur in de koelcel bepalen.’

‘Uitgangspunt bij het opslaan, bewaren en prepareren van bloembollen is natuurlijk altijd de kwaliteit op een niveau te krijgen en te behouden zodat ze van uitmuntende kwaliteit zijn. Mijn uitdaging, mijn passie,’ sluit Joost af.


Voor meer informatie:
Royal van Zanten
1e Loosterweg 1A
2182 BL Hillegom
Postbus 25
2180 AA Hillegom
T : +31 (0)297 387000
M: +31 (0)6 835 26 251
www.royalvanzanten.com
Publicatiedatum: