Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Chili verbetert bloembollenketen dankzij samenwerking met Nederlandse experts

Chili is een belangrijk land voor Nederlandse bollentelers vanwege het tegenseizoen. Nederlandse bedrijven zijn daarom al jaren actief in deze sector in Chili. De kwaliteit van de keuring en inspectie en de mogelijkheden voor export waren echter wel aan verbetering toe. Daarom heeft de Chileense associatie van bloembollentelers APEB de handen ineen geslagen met BQ Support. Vorige week reikte BQ Support-directeur Dion van der Sterren samen met SAG-medewerkers uit de regio Valdiva certificaten aan bedrijven uit als bewijs van succesvolle training.



BQ Support, gelieerd aan de BKD (Bloembollenkeuringsdienst) ontwikkelt met bedrijven en SAG, de plantenziektenkundige dienst van Chili, een systeem-aanpak in de bloembollenketen. Het project draait om verbetering in de keuring en inspectie van de start tot het eindproduct voor export. Het doel is betere kwaliteit en certificering, onder andere met training en opleiding van bedrijven en samenwerking met inspecteurs van SAG. Chili kan hiermee de eigen exportpositie verbeteren.



BQ Support heeft in het afgelopen jaar verschillende trainingen gegeven aan de Chileense en Chileens-Nederlandse bollenbedrijven in de zuidelijke regio’s Valdivia en Osorno. Daarbij kwamen onder andere herkennen van ziekten en afwijkingen tijdens teelt en in in geoogste bollen (lelies) aan bod en monstername voor laboratoriumtoetsing. Het nieuwe systeem maakt het makkelijker om aan te tonen dat de geteelde bloembollen voldoen aan de eisen van landen waar Chili naar exporteert. Contacten met een aantal Aziatische markten wezen op een zeer positieve houding over deze nieuwe aanpak. Zo creëren Nederlandse spelers betere kansen voor de export van bloembollen vanuit Chili door kennis te delen.

bron: Agroberichten buitenland
Publicatiedatum: