Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
celstraffen opgelegd in omkopingszaak

Tomatenhandelaren in de puree

Tholen - "Moesten wij nog even bellen i.v.m. facturen?" en "Gewoon hetzelfde als altijd anders wordt het te gek." Mede door dit soort chatgesprekken zijn drie tomatenhandelaren veroordeeld voor omkoping, valsheid in geschrift en witwassen.

Het gaat om een zaak die tussen 2013 en 2015 speelde. Een medewerker van een telersvereniging maakte verkoopafspraken met twee mannen van een ander bedrijf. Daarvoor kreeg hij zelf ook een leuke bonus: 85.000 euro. Maar de zaak werd ontdekt. De man moet het geld terugbetalen, heeft drie maanden gevangenisstraf en drie maanden voorwaardelijk gekregen. Verder moet-ie nog 240 uur taakstraf verrichten. Eén tomaten-afnemer heeft een gelijke straf opgelegd gekregen. Van de derde verdachte is vijf van de zes maanden straf voorwaardelijk. Die hoeft ook maar 180 uur taakstraf te volbrengen.

De straffen zijn lager dan geëist was door het Openbaar Ministerie omdat de rechter vond dat niet alles bewezen was. Zo staat volgens de rechter niet vast dat de afnemers inderdaad korting kreeg op de tomaten. "Er is altijd wel een inkoper die minder betaalt dan de rest", beaamden ook de telers van wie de tomaten verkocht werden.

De ex-medewerker van de telersvereniging is het er niet mee eens, blijkt uit de uitspraak. "De verdachte heeft ter terechtzitting niet getoond dat hij ook maar een begin van inzicht heeft in het kwalijke van zijn handelen", staat erin. 
Publicatiedatum: