Bezoek aan World Horti Center

Minister bijgepraat over onderwijsvernieuwing Lentiz MBO Westland

Minister Engelshoven heeft zich tijdens een werkbezoek bij Lentiz | MBO Westland op de hoogte gesteld van de opzet en de concrete opbouw van de toekenning 'Regionaal investeringsfonds mbo' (RIF) bij Lentiz | MBO Westland in het World Horti Center in Naaldwijk. Hier is de samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid zichtbaar.Om te zorgen voor aantrekkelijk en eigentijds mbo-onderwijs dat ruimte biedt aan regionale verschillen en een veranderde arbeidsmarkt werken steeds meer mbo-instellingen nauw samen met innovatieve bedrijven. Om dit te bevorderen heeft het kabinet het Regionaal investeringsfonds mbo (RIF) ingesteld. Met dit 'Regionaal investeringsfonds mbo' (RIF) stelt het Ministerie van OCW subsidie beschikbaar voor duurzame publiek-private samenwerking (PPS) in het beroepsonderwijs. De subsidiebijdrage dient aangevuld te worden met een financiŽle bijdrage vanuit de regio (bedrijfsleven en regionale overheid).

Concrete samenwerking met bedrijven
Met praktische ondersteuning van bedrijven in de regio is de inhoud van de mbo-richtingen horti, business en techniek verder aangescherpt. Deze samenwerking bestaat uit lessen van gastdocenten uit de bedrijven, bedrijfsexcursies, hulp bij ontwikkeling van lesmaterialen en docentstudiedagen bij bedrijven. Het nieuwe curriculum van deze opleidingen sluit zo nog beter aan bij de arbeidsvraag. Daarnaast zetten diverse bedrijven hun expertise in bij de inrichting praktijk leeromgeving mbo, zoals technieklokaal en de tuinbouw schoolkassen, waarin klimatologische omstandigheden worden nagebootst. Door deze intensieve samenwerking met bedrijven in de regio heeft de horti opleiding van Lentiz | MBO Westland naar eigen zeggen de meest innovatieve leeromgeving van Nederland.Onderwijs van de toekomst
Lentiz | MBO Westland: "In het World Horti Center zorgen wij niet alleen voor verbinding tussen de verschillende scholen en de beroepspraktijk, maar ook tussen werelden binnen dat werkveld: tussen agro en techniek. Met de ontwikkeling van het World Horti Center zit het bedrijfsleven fysiek dicht op het onderwijs. Dit biedt mooie kansen om nieuwe opleidingen en keuzedelen te ontwikkelen om de Greenport en food-professional van de toekomst op te leiden. Een voorbeeld van een crossover die wordt ontwikkeld is Groene Mechatronica, maar ook ontstaat er een nieuwe opleiding rondom Voeding & Gezondheid." 

Innovaties en vernieuwing
Doordat mbo, hbo en bedrijven op ťťn locatie gevestigd zijn, komt de samenwerking steeds beter tot uiting. "Zo ontstaan bijvoorbeeld nieuwe mogelijkheden om onderzoekende vaardigheden onder studenten te ontwikkelen. Een tekenend voorbeeld is de ontwikkeling waarin de tuinbouw met steeds minder en ander licht de groei beÔnvloedt. Dit is een innovatieve duurzame ontwikkeling waar betrokken mbo-studenten en docenten een bijdrage aan leveren."

Voor meer informatie:
Lentiz Onderwijsgroep

Publicatiedatum: 29-6-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

20-7-2018 Nieuwe partij sluit zich aan in campagne voor emissiebeperking
20-7-2018 Nieuwe partner voor World Horti Center
19-7-2018 "Nu blijkt dat het niet blijft bij alleen kijken"
18-7-2018 Jaap Breugem nieuwe senior manager Achmea Agro
18-7-2018 Overheid maakt miljoenen aan extra onderzoeksgelden vrij voor WUR
17-7-2018 Grootste vangst illegale gewasbeschermingsmiddelen ooit
16-7-2018 Openstelling najaarsronde SDE+
16-7-2018 Omzet Veiling Rhein-Maas in eerste helft 2018 met 1,9% gestegen
16-7-2018 Huisvesting van arbeidsmigranten: kwaliteit waarborgen belangrijk
16-7-2018 Bedrijven investeren bijna 3,4 miljard euro in groene technieken
13-7-2018 Inhoud portemonnee agrarische huishoudens krimpt voor vierde jaar op rij
12-7-2018 "Trots op koppositie sector in de energietransitie"
11-7-2018 "We zijn een vonk die een vuurtje bij ondernemers aanwakkert"
10-7-2018 Omzet FloraHolland over eerste helft 2018 vrijwel gelijk aan vorig jaar
10-7-2018 Aftrekpercentage EIA in 2019 naar 45 procent
9-7-2018 HAS Hogeschool en de LLTB starten nieuw lectoraat Bodem
6-7-2018 Collectieve waterzuivering Nieuwe Waterweg richt ondernemersgroep op
4-7-2018 Hoe een bloemetje of een bak tomaten voor het personeel de werkgever duur kan komen te staan
2-7-2018 Zaltbommel zit met huisvesting grote groepen arbeidsmigranten
2-7-2018 "Afschaffing GMO-subsidies heeft de voorkeur"

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code