Studiegroep Bio-energie

Houtpellets en laagwaardige biomassa meer in beeld

Dankzij de SDE+ subsidie neemt het aantal houtstookprojecten fors toe. Dit geeft een groeiende vraag naar houtige biomassa. Door meer oogst, achterstallig groenonderhoud en minder export komt er ook meer biomassa beschikbaar. Echter kan dit door de grote vraag mogelijk leiden tot een stijging in de biomassaprijs. Hierom wordt gekeken naar andere soorten biomassa zoals laagwaardige biomassa en houtpellets.


Dit bleek tijdens de bijeenkomst van de studiegroep bio-energie. De studiegroep bracht een bezoek aan de biomassacentrale Ede, die 30.000 huishoudens van warmte voorziet. Deze bijeenkomst richtte zich op houtpellets. In het najaar besteedt de ondernemersgroep aandacht aan laagwaardige biomassa.

Verwarring over emissies
De laatste tijd is er meer verzet tegen biomassacentrales. Er is daarbij veel verwarring over de emissies van houtstookinstallaties. Onterecht worden biomassacentrales vergeleken met houtkachels en open haarden van particulieren. Een houtkachel stoot circa 100 keer zoveel fijnstof uit per eenheid warmte als een biomassacentrale met een doekenfilter, en een open haard stoot zelfs 1000 keer zoveel fijnstof uit. Desondanks is de luchtkwaliteit in delen van het land niet zo goed. Al met al is er meer positieve en feitelijke berichtgeving nodig ter ondersteuning van de maatschappelijke discussie. Onlangs is al een brochure rondom duurzaamheidsaspecten van houtige biomassa uitgebracht.

Houtpellets als alternatief voor houtchips
In het licht van mogelijke prijsfluctuaties, is het stoken op houtpellets (houtkorrels) mogelijk een interessant alternatief. Ebbing Osinga van Granuul Invest illustreerde op de bijeenkomst dat de markt voor deze pellets vele malen groter is dan de markt van lokale houtige biomassa. Hiermee kunnen de pellets voor een stabielere prijs worden geleverd. Granuul beheert eigen bosterreinen en terreinen van derden in de Baltische staten en oogst daar hout op een verantwoorde wijze. Van het hout worden houtpellets gemaakt die gecertificeerd zijn als duurzame biomassa (o.a. FSC). Graanul Invest kan een langjarig contract afsluiten en heeft ook mogelijkheden om deel te nemen in biomassa-installaties.

Aanvullend presenteerde Marc van Bemmel van WES Wood mogelijke technieken voor houtpellet verbranding. Deze kenmerken zich door een relatief eenvoudige (en kleinere) techniek met lagere investerings- en onderhoudskosten dan een vergelijkbare verbrandingsinstallatie op snippers. Daarnaast kunnen deze technieken veelal sneller op- en afregelen en kunnen ze sneller worden gebouwd. Er is in de SDE+ regeling van 2018 een aparte categorie opgenomen voor dit type branders.

Studiegroep Bio-energie

De Studiegroep wordt georganiseerd door en voor telers met een bio-energie-installatie, zoals een houtketel of (co)vergister en telers die hernieuwbare restwarmte, biogas of groene CO2 afnemen of interesse daarin hebben. De Studiegroep wordt vanuit het programma Kas als Energiebron van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van LNV door BlueTerra en de telers georganiseerd.

Bron: Kas als Energiebron

Publicatiedatum: 28-6-2018

 

 
 
tweet
 
delen

e-mail
   
afdrukken
 
abonneeren

 

Overig nieuws in deze sector:

20-7-2018 Waarborgen van de waterkwaliteit in het bassin met UV
20-7-2018 Drainwater ontzouten zonder nabehandeling
20-7-2018 "Inzet WKK op biomassa en groengas in glastuinbouw vooral bij hoge belichtingsgraad en CO2-behoefte"
19-7-2018 Onderzoek toont aan: actief kool inzetbaar voor waterzuivering glastuinbouw
18-7-2018 CRISPR/Cas9 richt grotere genetische schade aan dan gedacht
16-7-2018 Wageningen Universiteit voor één dag arena voor agrarische legorobots
13-7-2018 Brits bedrijf opent eerste operationele fabriek voor cryogene energie-opslag
13-7-2018 “Uiteindelijk doet het water zelf het harde werk”
10-7-2018 Nobels introduceert nieuwe rooimachine
6-7-2018 "Goalie biedt telers oplossing voor waterlozing"
5-7-2018 “Grondwaterput inzetten bij natuurbranden”
4-7-2018 Slimme doseerpomp brengt middelenvoorraad in kaart
2-7-2018 Lucht hygiëne in weefselkweek kan beter
29-6-2018 Realisatie CO2 neutrale treinterminal langs de A12
29-6-2018 NEN richt nationale normcommissie ‘Drones’ op
25-6-2018 "Op afstand sleutelen aan branders"
22-6-2018 Rotterdam en Rheden testen ondergrondse waterbuffers
21-6-2018 Watermonitoring met onderwaterdrones en droneboot
20-6-2018 Noord-Korea klopt aan bij WUR
19-6-2018 GreenTech 2018 in foto's

 

Een reactie plaatsen: (max. 500 tekens)
  E-mailadres tonen

   nieuwe code